Nezaobilazan sastojak

Držite ulje na ovom mjestu, može vam se brzo pokvariti...

Držite ulje na ovom mjestu, može vam se brzo pokvariti...
15.12.2024.
u 11:07
Oksidacija je kemijska reakcija u kojoj se ulje u prisutnosti topline i kisika razgrađuje, što rezultira gubitkom korisnih svojstava i okusa te povećanjem štetnih spojeva
Pogledaj originalni članak

Ulje je nezaobilazan sastojak u svakoj kuhinji, bilo da ga koristimo za kuhanje, prženje ili kao dodatak salatama.

Iako mnogi od nas ne razmišljaju previše o tome gdje ga čuvamo, mjesto na kojem držimo ulje može značajno utjecati na njegovu kvalitetu i trajnost. Mnogima logičan izbor – kao što je držanje ulja blizu štednjaka – može zapravo ubrzati njegovo kvarenje i smanjiti hranjivu vrijednost. 

Oksidacija je kemijska reakcija u kojoj se ulje u prisutnosti topline i kisika razgrađuje, što rezultira gubitkom korisnih svojstava i okusa te povećanjem štetnih spojeva. Kod oksidiranog ulja dolazi do stvaranja slobodnih radikala – spojeva koji mogu oštetiti stanice i loše utjecati na naše zdravlje. Ako se ulje drži direktno iznad ili odmah pored izvora topline, kvaliteta ulja može se dugoročno pogoršati. Stoga, stručnjaci preporučuju čuvanje ulja na hladnijim i tamnijim mjestima jer kisik, svjetlost i toplina dodatno ubrzavaju njegovo propadanje.

Gdje je najbolje čuvati ulje?

Najbolje je ulje držati u ormarićima dalje od izvora topline, svjetlosti i vlage. Ako imate ostavu koja je hladna i tamna, to je optimalno rješenje. Držanjem ulja na hladnom i tamnom mjestu osigurat ćete mu svježinu, očuvati okus, nutritivne vrijednosti i produljiti mu vijek trajanja. Praktično je imati ulje pri ruci dok kuhate, ali držanje iznad štednjaka dugoročno može loše utjecati na njegovu kvalitetu. Umjesto toga, odaberite hladniji, tamniji ormarić dalje od topline i osigurat ćete da vaše ulje ostane svježe i zdravo što je dulje moguće.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.