Inicijativa Željane Zovko

Europski parlament u srijedu raspravlja o posljedicama razornih poplava u BiH

Europski parlament u srijedu raspravlja o posljedicama razornih poplava u BiH
07.10.2024.
u 19:01
Pogledaj originalni članak

Europski parlament (EP) je na inicijativu eurozastupnice Željane Zovke danas odlučio kako će u srijedu, 9. listopada, na plenarnoj sjednici raspravljati o posljedicama razornih poplava u Bosni i Hercegovini.

Iz Ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke priopćeno je kako je Zovko zatražila i aktivaciju dostupnih mehanizama unije za pružanje financijske pomoći u zemljama pogođenim prirodnim katastrofama, prenosi Fena.

Zovko je upozorila kako je stanje u Bosni i Hercegovini još uvijek alarmantno, ističući kako su poplave odnijele brojne živote, a za mnogim žrtvama se još uvijek traga. Zovko je pozdravila odluku Europske komisije o aktiviranju Mehanizma civilne zaštite EU-a te je zatražila mobiliziranje sredstava iz Europskog fonda za solidarnosti, kao glavnog instrumenta EU-a za potporu oporavku od prirodnih katastrofa i izraz solidarnosti EU-a, što je bio slučaj s  poplavama u Italiji, Sloveniji, Austriji, Grčkoj i Francuskoj 2023. godine.

"Ljudska i moralna dužnost je mobilizirati sva raspoloživa sredstva kako bi se u ovim teškim trenucima pružila prijeko potrebna pomoć ljudima koje je na bilo koji način pogodila ova poplava. Nužno je da u EU parlamentu imamo ovu raspravu kako bismo zajednički pronašli najučinkovitiji način pružanja pomoći svim stradalima", naglasila je Zovko.

Zovko je također poslala pismo povjereniku za susjedstvo i proširenje Oliveru Varhelyiju u kojem je zatražila da se hitno odblokiraju sredstava iz Plana rasta za zapadni Balkan kao i preusmjeravanje IPA III fondova, kako bi se iskoristila sva raspoloživa sredstva za pomoć unesrećenima u Bosni i Hercegovini.

"Naša je obveza pomoći ljudima koji su izgubili sve, neki od njih i svoje najmilije. Ova neviđena tragedija me duboko potresla i želim biti sigurna da sam i ja osobno i svi ostali koji to mogu, učinili sve da se ljudima olakša koliko god je to moguće", zaključila je Zovko.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.