Europska metropola, u kojoj žive i brojni Hrvati, grad je s najmanje stresa na svijetu! Evo zašto je kvaliteta života baš u njemu na najvišoj razini

Europska metropola, u kojoj žive i brojni Hrvati, grad je s najmanje stresa na svijetu! Evo zašto je kvaliteta života baš u njemu na najvišoj razini
21.01.2024.
u 16:11
Pogledaj originalni članak

Predivna arhitektura, iznimno živa umjetnička scena, bogata povijest, dobra hrana, predivni dvorci i parkovi… Sve to ima prekrasni glavni grad Austrije, Beč, koji je zbog svoje blizine idealno mjesto za vikend izlet ili putovanje. No, prema brojnim istraživanjima, ovaj je grad i najbolje mjesto za život na svijetu. Posljednja je studija pokazala da se u njemu živi gotovo bez stresa, a grad je poznat i po tome što uzgaja organsku hranu za svoje stanovnike, koji svaki dan imaju mogućnost jesti namirnice koje dolaze iz ekološke proizvodnje, bez pesticida, piše Putni kofer. Beč je uistinu nevjerojatan grad, a mi smo u nastavku “prikupili” sve njegove titule i priznanja koja ga krase!

BEČ JE GRAD S NAJMANJE STRESA NA SVIJETU

Nedavno istraživanje koje je provela stranica William Russell otkrilo je gdje se u svijetu živi najbolje, odnosno gdje stanovnici osjećaju najmanje razine stresa. Među TOP 10 gradova gotovo svi se nalaze u Europi, a ove godine titulu je osvojio Beč. “U glavnom gradu Austrije nitko ne živi s manje od 6 eura dnevno. Uz gotovo nepostojeću stopu siromaštva, troškovi života u Beču pristupačniji su od većine europskih gradova”, navodi se na stranici, a istraživanje je pokazalo i kako samac u ovom gradu mjesečno prosječno troši 980 eura bez stanarine.

Beč (Foto: Unsplash)

S druge strane, sigurnost LGBTQ+ građana u Beču najveća je od većine analiziranih metropola, a grad također ima drugu najvišu ocjenu čistoće pa je spoj svih ovih kriterija Beč doveo na prvu poziciju. U izračunu razine stresa, istraživači su se vodili parametrima kao što su visina plaća, razina zagađenja zraka, zelene površine i LGBTQ+ ocjena sigurnosti.

U 2023. GODINI PROGLAŠEN JE NAJBOLJIM GRADOM ZA ŽIVOT

Beč je prošle godine proglašen najboljim mjestom za život na svijetu. Economist Intelligence Unit (EIU), sestrinska organizacija The Economista, rangirala je 173 grada diljem svijeta. Analizirali su niz čimbenika, uključujući zdravstvenu skrb, obrazovanje, stabilnost, infrastrukturu i okoliš. U svim je gledanim parametrima dobio visoke ocjene.

Slikoviti gradić koji spaja dva kvarnerska otoka nekad je bio važno trgovačko središte i prvo mjesto u kojem se plaćalo kunom, a danas je pravi muzej na otvorenom

Beč (Foto: Shuterstock)

NAJBOLJI ORGANSKI GRAD U EUROPI

Uz sve ove titule i priznanja, Beč je prije dvije godine pokrenuo i vlastiti brend organske hrane imena Wiener Gusto koja se uzgaja na području grada i prodaje na nekoliko punktova u gradu i putem web stranice. Ovim brendom bečke gradske vlasti kupcima jamče da je hrana koju jedu uzgojena u njihovom neposrednom susjedstvu na potpuno ekološki način.

Trenutno su u ponudi brašna, krumpir, leća i meso divljači, ali asortiman će se širiti (Foto: Unsplash)

Inicijativa je već međunarodno prepoznata pa je tako nedavno Beč proglašen i najboljim organskim gradom u Europi. I to upravo zbog brenda Wiener Gusto. Trenutno stanovnici pod tim brendom mogu naći brašna, ulja, krumpir, leća, meso divljači, ali asortiman će se stalno širiti.

Beč, glavni grad Austrije (Foto: Unsplash)

Odjel za poljoprivredu i šumarstvo Grada Beča upravlja s gotovo 44.000 hektara zemlje u Beču i drugim dijelovima Austrije. To uključuje velike šume i livade, koje štite pitku vodu za Grad Beč i nude prostore za rekreaciju za stanovnike. Tu je i 2000 hektara obradivog zemljišta sa širokim izborom usjeva. Ideja brenda je prodavati proizvode s područja Beča građanima Beča, koji će točno znati što kupuju i jedu.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.