u 25 država i oko 400 gradova

Europska noć istraživača u 11 gradova u Bosni i Hercegovini

Europska noć istraživača u 11 gradova u Bosni i Hercegovini
25.09.2024.
u 18:30
Pogledaj originalni članak

Europska noć istraživača bit će održana 27. rujna u 25 država i oko 400 gradova. Radi se o paneuropskom događaju koji podržava Europska unija i dio je programa Horizon Europe, ključnog programa EU za financiranje istraživanja i inovacija.

Horizon Europa je od suštinskog značaja za znanstvenu zajednicu u Bosni i Hercegovini, pružajući lokalnim istraživačima resurse i mogućnosti za suradnju na revolucionarnim projektima s kolegama širom Europe. Ovaj program ne samo da potiče znanstvena otkrića, već i jača poziciju Bosne i Hercegovine unutar globalne istraživačke zajednice.

Pored Sarajeva, Europska noć istaživača bit će održana u još 10 bh. gradova - Banja Luci, Bijeljini, Brčkom, Goraždu, Konjicu, Mostaru, Neumu, Travniku, Trebinju, Tuzli. Tijekom događaja sudionicima će biti dostupno znanje i otkrivanje zabavnih aspekata znanosti. 

Projekt provode Udruženje Balkanfilm, Institut za hidrotehniku Sarajevo - HEIS,  Stratega i Europe House s partnerima širom Bosne i Hercegovine.

Šef komunikacija Ureda Europske unije u Bosni i Hercegovini Ferdinand Koenig na press konfrenciji je kazao EU podržava ovaj događaj "koji je krenuo jako skromno da bi se na kraju razvio u događaj koji se trenutno događa u 11 gradova u BiH".

- Kad otvorite novine ili u medijima svjesni smo popularnosti nogometaša, glumaca, pjavača, ali stvarni heroji su znanstvenici – istraživači. Iznimno je dobra stvar da smo u prilici da na svaki mogući način potaknemo mlade ljude da se bave znanstvenim i istraživačkim radom, da unaprijede svoja postignuća. Jako mi je drago da BiH može imati velike koristi i što se tiče tog projekta. Postoji 45 različitih projekata u kojima je BiH u prilici da ima vrelike benefite i korist. Pozivam mlade da se pridruže u proslavi povratka Europske noći istraživača i budu dio pokreta koji promovira znanost, njeguje inovacije i podržava naredne generacije istraživača u Bosni i Hercegovini. Mislim da će biti vrlo zabavno i vrlo korisno za sve mlade ljude - kazao je Koenig.

Pomoćnik ministrice za znanost i kulturu Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine Suvad Džafić kazao je da će BiH biti dio obitelji zemalja koje organiziraju Europsku noć istraživača. 

- Ministarstvo civilnih poslova je zaduženo da koordinira učešće BiH u programu Horizion Europe odakle su pomognuti mnogi projekti. To je jednistven mehanizam EU za podršku znanosti i istraživanju vrijedan 95 milijardi eura. BiH već ima razne benefite da razvija svoju konkurentnost u različitim oblastima. Mnoge naše službene institucije sudjeluju i povlače sredstva iz ovog programa. BiH plaća ulaznu kartu za ovaj program i MCP BiH to osigurava. Nama je vrlo važno da ovaj program promoviramo u svakoj prilici, da i danas koristim priliku da pozovem naše institucije i organizacije da se bolje upoznaju s programom da apliciraju, da traže međunarodne partnere i da na takav način razvijamo našu konkurentnost - kazao je Džafić.  

Naglasio je da se ovim programom otvaraju mogoćnosti za različite obrazovne, znanstvene institucije, za mala i srednja poduzeće, da je BiH u ovom ciklusu jako uspješna te da je u 37 projekata dobila sedam milijuna eura. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.