korisni savjeti

Evo kako jesti zdravije bez izbacivanja šećera iz prehrane

Foto: Getty Images
Evo kako jesti zdravije bez izbacivanja šećera iz prehrane
23.07.2018.
u 16:50
Stručnjaci za prehranu s pravom primjećuju da pretjerano konzumiranje šećera može dovesti do pretilosti i time povećati rizik od dijabetesa tipa 2, bolesti srca i nekih vrsta raka.
Pogledaj originalni članak

Dijete koje se baziraju na izbacivanju šećera iz prehrane potiču ljude da izbjegavaju stolni šećer (saharoza), zaslađivače poput meda i javorovog sirupa, rafiniranih brašna, začina, bezalkoholnih pića, slatkiša i nekog voća poput banana. Neki također preporučuju uklanjanje ili ograničavanje mliječnih proizvoda, prenosi CNN. 

Stručnjaci za prehranu s pravom primjećuju da pretjerano konzumiranje šećera može dovesti do pretilosti i time povećati rizik od dijabetesa tipa 2, bolesti srca i nekih vrsta raka.

Ali ne morate odustati od šećera da biste se zdravo hranili. Dijeta bez šećera je restriktivna, s brojnim popisima "dopuštenih" namirnica (kao što su cjelovite žitarice, borovnice i grejp) i "ne dopuštenih" namirnica (poput bijelog kruha, banana i grožđica). Ljudi koji brinu o kalorijama i prehrani češće su ti koji se odlučuju na razne dijete. Najčešći razlozi su briga o težini ili o utjecaju određenih hranjivih tvari na njihovo zdravlje.

Istraživanja pokazuju da dijeta "bez šećera" nije učinkovita tijekom dugoročnog razdoblja i može dovesti do povećanja težine. Mozak interpretira dijete i ograničenje kao glad što uzrokuje skladištenje masnoća za buduće nestašice. Dijeta je stresna. Kao odgovor na to, naše tijelo oslobađa hormone stresa poput kortizola koji potiče tijelo da pohrani masti, osobito u području abdomena.

Neke šećerne dijete sugeriraju ograničavanje unosa nekih zdravih namirnica poput voća i mliječnih proizvoda. To učvršćuje ciklus  prehrambene restrikcije i može pridonijeti pomanjkanju hranjivih tvari u organizmu.

Voće je bogat izvor vlakana, esencijalnih vitamina i minerala, kao i antioksidansa. Dvije porcije voća dnevno mogu smanjiti rizik od razvoja nekih vrsta raka, dijabetesa tipa 2 i bolesti srca. 

Zamjene za šećer

Mnogi recepti bez šećera koriste skupe šećerne alternative poput sirupa rižinog slada (zbog niske količine fruktoze) ili javorovog sirupa (koji se ponekad dozvoljava, a ponekad ne). Međutim, to su još uvijek šećeri koji sadrže isti broj kalorija po gramu kao i svaki drugi šećer. Ove alternative ne nude nikakve dodatne prehrambene pogodnosti osim sirupa rižinog slada koji je korisna opcija samo za one koji imaju problem s fruktoznom malapsorpcijom.

Ljudi često jedu više hrane koja sadrži ove alternativne šećere misleći da uopće ne unose šećer, a upravo to dovodi do povećanja težine. Umjesto toga jedite više biljnih proizvoda, uživajte u cjelovitim zrnima, grahu i mahunarkama. Voće je vaš prijatelj, a ne neprijatelj. Isključite tehnologiju oko sebe i pažljivo jedite kolač tako da vaš mozak može registrirati da ste ga pojeli. Na taj način možete zadovoljiti svoje potrebe, a nećete ga željeti opet sat vremena kasnije.

Bez obzira na to kako odlučili jesti, ne zaboravite da zdravlje ne ovisi samo o broju na vagi, veličini našeg struka ili hrani koju izbjegavamo. Također se radi o našem psihološkom zdravlju i našem odnosu prema hrani koja je jednako važna kao i naše tjelesno zdravlje.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.