Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić

FBiH osigurala oko 4,6 mil. KM za utopljavanje 107 javnih objekata

FBiH osigurala oko 4,6 mil. KM za utopljavanje 107 javnih objekata
13.09.2017.
u 07:00
Pogledaj originalni članak

O stanju u oblasti prostornog uređenja u Federaciji BiH, procedurama za izdavanje dozvola potencijalnim investitorima, promjenama zakona i inicijativama koje su pokrenute, stanju zaštite nacionalnih spomenika, ali i dosadašnjim ulaganjima u tu oblast, razgovarali smo s ministrom prostornog uređenja FBiH Josipom Martićem.

Kakvo je trenutačno stanje u oblasti prostornog uređenja i koliko bi strategija prostornog razvoja Federacije poboljšala tu situaciju?

- U FBiH federalne, županijske, gradske i općinske razine vlasti nisu donijele sve prostorno planske dokumente sukladno ustavnim nadležnostima i zakonskim obvezama. Sam postupak donošenja planova odvija se po vrlo složenoj proceduri pripreme i usvajanja od zakonodavnih i predstavničkih tijela ili su ti planovi prevladani u smislu planiranih rješenja i vremena njihova donošenja s obzirom na to da su sve promjene nastale nakon njihova usvajanja. Isto se odnosi na planove razvojnog i provedbenoga tipa, uključujući i prostorne planove područja posebnih obilježja entiteta, prostorne planove pojedinih županija, općina, kao i detaljne planske dokumente svih razina. Izmjenama Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na razini FBiH napravio bi se jedan od iskoraka u toj oblasti. Strategijom prostornog razvoja FBiH, kao temeljnim dokumentom za usmjerenje razvoja na prostoru Federacije, ostvarit će se ciljevi prostornog uređenja u skladu s ukupnim gospodarskim, društvenim, povijesnim i kulturnim razvojem, potrebama i mogućnostima izraženima u razvojnim dokumentima koji se donose sukladno načelima prostornog uređenja, te odrediti dugoročne zadaće prostornog razvoja. Strategija prostornog razvoja sadrži politiku korištenja zemljišta i usmjerava razvoj funkcija i djelatnosti na teritoriju FBiH na sve tri razine planiranja prostora, na razini Federacije, županija i jedinica lokalne samouprave...

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.