Iako nema željezničku prugu, rijeku ni kvalitetan izlaz na ceste

Financial Times: Općina Tešanj izbila na 4. mjesto sredina budućnosti

Financial Times: Općina Tešanj izbila na 4. mjesto sredina budućnosti
04.08.2024.
u 15:32
Pogledaj originalni članak

Iako ne posjeduje željezničku prugu, rijeku ni kvalitetan izlaz na mrežu magistralnih cesta, Tešanj je od prije rata nerazvijene sredine, prema Financial Timesu, došao na četvrto mjesto sredina budućnosti u kategoriji mikroregija Europe, prenosi FTV.

Promet oko 3000 poslovnih subjekata opasno se bliži broju od tri milijarde KM. Ovdje je broj rođenih za 200 veći od broja umrlih, a na Forbesovoj listi milijardera su i poduzetnici iz Tešnja.

Samo u prošloj godini registrirano je 236 novih poslovnih subjekata i sada ih je u Tešnju više od 3000. Broj zaposlenih raste svake godine za oko stotinu i trenutačno ovdje privređuje gotovo 14.000 zaposlenika. Oko 70 posto proizvodnje namijenjeno je izvozu, najviše u zemlje Europske unije. - Godišnje se na prostoru općine Tešanj prometuje oko 2,6 milijardi maraka. Pri tome je naš izvoz veći od uvoza - istakao je načelnik Suad Huskić. Financial Times objavio je fDi Intelligence listu europskih gradova i regija budućnosti za ovu godinu, na kojoj je Tešanj, drugi put u posljednjih deset godina, rangiran među najbolje sredine budućnosti iz Bosne i Hercegovine.

Istodobno, na Forbesovoj listi najbogatijih su i milijarderi iz Tešnja. Tešanjski Sajam ove godine bilježi punoljetnost. Došao je kao nadgradnja gospodarskog uspjeha i svake godine okupi više od 500 izlagača, među kojima je mnogo kolektivnih i državnih.

- Imamo Republiku Mađarsku, kao i Crnu Goru. Ove godine možemo očekivati niz susreta i ovaj sajam obećava da će se sklopiti puno poslovnih ugovora - najavljuje Saća Prnjavorac, predsjednica Udruge gospodarstvenika Biznis centar Jelah-Tešanj.

Koridor Vc priča je za sebe. On tešanjskom kraju znači otvaranje prema svijetu, a time svakako i potpuno novi gospodarski i ekonomski zamah, ali to je tema za neku novu priču.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.