GROMILJAK - BH. München

FOTO Kad Kiseljačani prirede Oktoberfest... Na jedinstvenu feštu stigao i kardinal Vinko Puljić

Foto: Ana Popović
Oktoberfest u Kiseljaku
Foto: Ana Popović
Oktoberfest u Kiseljaku
Foto: Ana Popović
Oktoberfest u Kiseljaku
Foto: Ana Popović
Oktoberfest u Kiseljaku
Foto: Ana Popović
Oktoberfest u Kiseljaku
28.10.2024.
u 18:01
Uz prepoznatljiv jelovnik Oktoberfesta - pivske kobasice, mogli su se kušati i brojni domaći specijaliteti - sarme, pite, podvarak... Ni dobre kapljice nije nedostajalo, naravno, s naglaskom na ponudu piva
Pogledaj originalni članak

I Kiseljak, po uzoru na München, ima svoj Oktoberfest. Drugu godinu zaredom, ove godine nešto kasnije zbog nedavnih poplava, skupina žitelja kiseljačkoga naselja Gromiljak, inspirirana najvećom pučkom feštom na svijetu, u zaseoku Šušnjevi organizirala je protekloga vikenda još jedan kiseljački Oktoberfest.

Nije ni masovan ni velik kao onaj u Münchenu, ali je itekako atraktivan jer organizatori su se i ove godine potrudili obojiti ga šarenilom, od tradicijskih nošnji ovoga kraja pa sve do - bavarskih. Ni trpeza nije zaostajala za onom u Njemačkoj. Naprotiv, uz prepoznatljiv jelovnik Oktoberfesta - pivske kobasice, mogli su se kušati i brojni domaći specijaliteti - sarme, pite, podvarak... Ni dobre kapljice nije nedostajalo, naravno, s naglaskom na ponudu piva, a i ugođaj prostora jednak je onome na izvornome Oktoberfestu u Njemačkoj.

Onaj u Šušnjevima odisao je toplinom i prijateljstvom, a takvoj ponudi nije odolio ni kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski u miru, koji umirovljeničke dane provodi u Domu za stare i nemoćne u Pastoralno-socijalnom centru Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije u obližnjem kiseljačkom naselju Lug. Organizatori, kojima ne nedostaje ni volje ni kreativnosti u preslikavanju ugođaja najveće pučke fešte na svijetu, kažu nam kako im je namjera nastaviti tradiciju kiseljačkog Oktoberfesta, koji zasad nije ni masovan, a ne posjećuju ga ni turisti, ali je itekako atraktivan te, uz dekoraciju festivala koji oponaša, ima i prepoznatljivu toplinu ljudi ovog srednjobosanskog kraja.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.