PRIPREME ZA USKRS

Glavna zvijezda uskrsne košarice mora biti besprijekorna okusom i izgledom – uz ovaj recept to neće biti problem

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Glavna zvijezda uskrsne košarice mora biti besprijekorna okusom i izgledom – uz ovaj recept to neće biti problem
05.04.2023.
u 08:28
Recept nam je posudila Marija Herjavić Jerkić, mlada IT stručnjakinja koja iznad svega voli domaću kuhinju
Pogledaj originalni članak

Prava šunka je samo obrađeni svinjski but, odnosno najčešće lopatica jer su butovi odavno u pršutima. Lopatica je vrlo ukusno meso, no često dosta usoljeno i dimljeno, kost je u sredini i na njoj je dosta kože.

Dobra alternativa su rolane šunke od manjih komada buta, stisnute u mrežicu. Prije kuhanja obvezno dobro isperite šunku, odstranite višak masnoće, a stavite je kuhati u hladnu vodu, u dovoljno velik lonac.

 

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

 

Šunka u kruhu

Sastojci za tijesto/kruh:

  • 1 kg glatkog brašna
  • 2 suha kvasca
  • 20 g soli
  • malo šećera
  • vode po potrebi (oko 600-700 ml, ovisno o brašnu, tijesto mora biti kompaktno)

Ostalo:

  • termički obrađena rolana lopatica 
  • jaje
  • malo mlijeka

 

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

 

Priprema: 

Sve sastojke za tijesto povežite i dobro umijesite. Pokrijte krpom i pustite da se digne. S lopatice maknite mrežicu, operite je i posušite. Tijesto malo razvaljajte, ali ne pretanko, neka ostane deblje. Lopaticu premažite s malo umućenog jajeta s malo mlijeka kako se ne bi odvajala od kruha. Čvrsto je zamotajte u tijesto pazeći da ne ostane zraka te da je tijesto dobro povezano. Prebacite u posudu za pečenje na masni papir tako da je strana gdje se spaja tijesto s donje strane. Premažite ostatkom umućenog jajeta i pecite na 180 stupnjeva oko 60 minuta, odnosno onoliko sati koliko kilograma ima lopatica. Nakon 20 minuta prekrijte aluminijskom folijom da biste spriječili da vam kruh s gornje strane zagori, mora biti lijepe zlatne boje.

 
Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.