Starinski kolači imaju poseban štih

Gotova začas! Recept za sočnu čokoladnu tortu bez konkurencije

Foto: shutterstock
Gotova začas! Recept za sočnu čokoladnu tortu bez konkurencije
08.07.2023.
u 08:48
Otkrijte spoj laganog biskvita, fine čokolade i kiselog vrhnja u torti koju ćete napraviti začas
Pogledaj originalni članak

Starinski kolači imaju baš neki poseban štih, tako je i s ovom jednostavnom, a okusom bogatom čokoladnom tortom za koju recept donosi poznato britansko gastro i TV lice Nigella Lawson.

Otkrijte spoj laganog biskvita, fine čokolade i kiselog vrhnja u torti koju ćete napraviti začas. Bogata, elegantna i nadasve sočna, ova je starinska torta od čokolade idealna za obiteljska vikend-druženja, ali i za vaše najsvečanije trenutke. Kad ju jednom napravite, stalno ćete joj se vraćati jer će vas osvojiti svojim punim čokoladnim okusom i brzom pripremom, prenosi Zadovoljna.hr

Starinski kolači imaju baš neki poseban štih, tako je i s ovom jednostavnom, a okusom bogatom čokoladnom tortom.

 

Sastojci za sočnu čokoladnu tortu:

200 g glatkog brašna

200 g šećera

1 žličica praška za pecivo

½ žličice sode bikarbone

40 g gorkog kakaa

175 g maslaca

2 velika jaja

2 žličice ekstrakta vanilije

150 ml kiselog vrhnja

 

Za čokoladnu kremu:

75 g maslaca

175 g kvalitetne tamne čokolade

300 g šećera u prahu

125 ml kiselog vrhnja

1 žličica ekstrakta vanilije

 

Čokoladna torta - priprema:

Pripremite sve sastojke na vrijeme, neka svi sastojci budu sobne temperature.

Stavite u zdjelu omekšali maslac i šećer, izmiksajte ih pa dodajte jaja i sve ostale sastojke i sve dobro izmiksajte pa prepolovite smjesu i ulijte u dva kalupa od 20 cm koja ste premazali maslacem i obložili papirom za pečenje. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite oko 30-35 minuta.

Izvadite iz pećnice i stavite hladiti u kalupima na rešetku za hlađenje pa nakon 10-15 minuta izvadite iz kalupa i pustite da se tijesto sasvim ohladi.

Napravite čokoladnu kremu: na pari otopite maslac i čokoladu pa ostavite da se ohladi. U ohlađenu čokoladu dodajte kiselo vrhnje, ekstrakt vanilije i prosijani šećer u prahu i sve dobro izmiješajte. Ako je krema pregusta, dodajte žličicu vruće vode, ako je prerijetka, dodajte još šećera u prahu.

Stavite prvi biskvit na pladanj, premažite ga trećinom čokoladne kreme, prekrijte drugim komadom biskvita pa cijelu tortu premažite ostatkom čokoladne kreme. Dobro ohladite pa poslužite.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.