Ministarstvo civilnih poslova

Gotovo 700.000 Pfizer cjepiva bi trebalo stići u BiH do kraja rujna

Foto: Frank Hoermann/DPA/PIXSELL
Gotovo 700.000 Pfizer cjepiva bi trebalo stići u BiH do kraja rujna
12.07.2021.
u 21:05
Pogledaj originalni članak

Do kraja rujna bi u Bosnu i Hercegovinu trebalo stići 699.669 doza Pfizer cjepiva, a do sada je kroz COVAX mehanizam stiglo 100.620 doza ovog proizvođača, rečeno je iz Ministarstva civilnih poslova.

U Bosnu i Hercegovinu je do sada kroz COVAX mehanizam stiglo 100.620 Pfizer cjepiva protiv koronavirusa, a pristizale su u više alokacija.

Do kraja trećeg tromjesečja, odnosno do kraja devetog mjeseca u BiH bi trebalo stići još ukupno 699.660 doza Pfizera kroz COVAX i EU mehanizam, te kao donacija Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Klix. 

Ukupno 503,100 doza će u BiH stići od SAD-a, a ta cjepiva će biti raspoređene kroz COVAX mehanizam s obzirom na to da je ova država donirala mehanizmu 55 milijuna cjepiva. Iz Ministarstva civilnih poslova je ranije rečeno da bi ukoliko sve bude uredu, u jednoj turi, pola milijuna doniranih cjepiva trebalo stići do kraja srpnja. 

Kroz EU4Health mehanizam se očekuje da će do kraja rujna stići 95.940 doza Pfizera, a do sada je svaki tjedan od početka lipnja pristizalo oko 10.000 tisuća doza.

U Bosnu i Hercegovinu stižu i brojne donacije, ali je većinom riječ o kineskim cjepivinma, AstraZeneci i sada Moderni od Hrvatske. Također, Republika Srpska je nabavila određenu količinu Sputnika V za svoje građane, dok je Vlada FBiH nedavno sklopila ugovor za pola milijuna kineskih cjepiva koje još uvijek nisu počele pristizati.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.