Prebrojeni svi glasovi s lokalnih izbora 2024. godine

Gotovo je: Mato Zovko pobijedio u Žepču za 20 glasova, Anes Osmanović iz SDA načelnik Odžaka

Gotovo je: Mato Zovko pobijedio u Žepču za 20 glasova, Anes Osmanović iz SDA načelnik Odžaka
24.10.2024.
u 11:58
Kandidatura Andreja Kajića iz Hrvatskog demokratskog saveza (HDS) s 2758 glasova mogla značajno utjecati na rezultate izbora
Pogledaj originalni članak

Na lokalnim izborima za načelnika Žepča održanim nedavno došlo je do dramatičnog preokreta koji je obilježen iznimno tijesnom pobjedom hrvatskog kandidata Mate Zovke iz HDZ-a BiH, dok je istodobno izgubio njegov stranački kolega u Odžaku Ilija Ilić, kojega je u finišu pretekao Anes Osmanović. Zovko je osvojio 4946 glasova, dok je njegov bošnjački protukandidat Suvad Hadžić iz SDA bio tik iza s 4926 glasova, što čini razliku od samo 20 glasova. Ova iznimno mala razlika naglašava važnost svakog pojedinačnog glasa i potencijalne posljedice podjele unutar hrvatske zajednice. No, ova utakmica ne završava time jer je Hadžić, oko kojega su se ujedinile sve bošnjačke stranke, najavio protuakcije sa zahtjevom za ponovnim brojenjem glasova, o čemu za sada nema naznaka da će se i dogoditi.

Pošta, mobilni...

Prema službenim podacima koje je objavilo Središnje izborno povjerenstvo na svojoj internetskoj stranici, Zovko je dobio 39,16% glasova, dok je Hadžić osvojio 39%. Ovaj fotofiniš dogodio se nakon što su pristigli glasovi koji su upućeni poštom, u odsutnosti ili putem mobilnih timova, što je preokrenulo izvorno stanje. Naime, Hadžić je vodio veći dio izbornog dana, a njegovu prednost dodatno su podržavali birači koji su mogli glasati na regularnim biračkim mjestima. Zovko je ostvario značajnu podršku s redovitih biračkih mjesta, gdje je osvojio 4434 glasa, dok je Hadžić na tim mjestima imao 4764, što je 330 glasova minusa. I taj je rezultat na stranici SIP-a stajao danima. Međutim, kada su se zbrojili svi glasovi, uključujući one poštom, iz diplomatsko-konzularnih predstavništava, na potvrđenim listićima ili putem mobilnih timova, situacija se promijenila u Zovkinu korist. Tako je dobio 274 glasa, a profesor u bošnjačkoj školi tek 94 glasa.

Hadžić je primio samo 67 glasova poštom, dok je Zovko imao 210, što je značajno pridonijelo njegovoj pobjedi. Također, potrebno je istaknuti da je kandidatura Andreja Kajića iz Hrvatskog demokratskog saveza (HDS) s 2758 glasova mogla značajno utjecati na rezultate izbora. Iako Kajić nije uspio osvojiti dovoljno glasova za ozbiljniju prijetnju za Hrvate, njegova prisutnost na izborima mogla je odvući glasove od Zovke i time potencijalno pomoći Hadžiću. Ova situacija dodatno naglašava podjelu unutar hrvatske zajednice, koja bi mogla dovesti do ozbiljnih posljedica u budućim izborima. Ovaj izborni ishod predstavlja važnu lekciju za hrvatsku zajednicu u Žepču i šire. S obzirom na to koliko je tijesan bio rezultat, jasno je da bi daljnja podjela među hrvatskim strankama mogla rezultirati gubitkom ključnih pozicija. 

Naučena lekcija

Ako se nastavi istim trendom, postoji realna opasnost da se vlast nad Žepčem prepusti drugim političkim opcijama, što bi moglo ugroziti interese hrvatskog naroda u ovom području. Pobjeda Mate Zovke, iako tijesna, također je znak da postoje mogućnosti za jedinstvo i suradnju unutar hrvatskih stranaka te da je potrebno raditi na jačanju zajedništva kako bi se osigurali politička stabilnost i napredak. U ovom trenutku ključno je da se stranke fokusiraju na zajedničke ciljeve i izbjegavaju unutarnje sukobe koji bi mogli dovesti do sličnih situacija u budućnosti. U svjetlu ovih rezultata Žepče će biti na oku svih političkih analitičara jer će idući izbori poslužiti kao ključni test za hrvatske stranke u ovom području. No, s ovim porazom još se ne miri Hadžić. On je objavio i post na Facebooku. I tvrdi da je pobijedio.

- Čistog obraza i dostojanstveno možemo reći da smo pobijedili jer naš rezultat, u kojem nema ni jedan fiktivan glas, govori da u Žepču žive ljudi koji žele promjenu u kojoj nema nacionalističkih poruka, vrijeđanja vjerskih obilježja i mržnje prema drugom i drugačijem - napisao je na svojem Facebook profilu kandidat SDA za načelnika općine Žepče Suvad Hadžić. Slično je stanje i u Odžaku, no tamo su okolnosti bitno drukčije. Najprije zbog toga što se za Žepče vodio žestok rat, a tamošnji Hrvati bili izloženi agresiji na svoje domove od bošnjačke Armije BiH, koja je mjesecima pokušavala zauzeti ovu enklavu. Uz to, počinjeno je više teških ratnih zločina, među kojima je i onaj Armije BiH nad Hrvatima u mjestu Kiseljaku kod Žepča. U Odžaku, međutim, nije bilo rata i povjerenje između Hrvata i Bošnjaka nikada nije bilo narušeno. Zbog toga dolazak Osmanovića na čelo ove općine u ravnoj Posavini neće izazvati bitnije prijepore. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.