Od svakojakih varijacija na temu kruha od banane, ova s pastom od crnog sezama mi je dosad najdraža...
Slatko punjenje od crnog sezama ne samo što daje finu orašastu notu, nego i pretvara kruh u malo umjetničko djelo. Prilikom pripreme drvenim štapićem možeš napraviti svakojake apstraktne oblike.
Dakle, osim što je ovaj banana bread ukusan - zabavan je i fotogeničan.
Sastojci:
2 jaja
55 g šećera
Prstohvat soli
3 zrele banane (oko 400 g banana, bez kore)
150 ml mlijeka
160 g bezglutenskog brašna
85 g heljdinog brašna
12 g praška za pecivo
Punjenje:
70 g crnog sezama, tostiranog
80 g šećera
1 vanilin šećer
65 g maslaca
50 ml mlijeka
Postupak:
Pripremi tijesto za banana bread. U posudi pomiješaj jaja, šećer, sol i mlijeko. Dodaj banane pa ih zgnječi uz pomoć vilice. Umiješaj bezglutensko i heljdino brašno i prašak za pecivo. Sezam lagano tostirajte i premjesti ga u sjeckalicu. Dodaj mu šećer i vanilin šećer pa ga usitni. Dodaj otopljeni maslac i mlijeko, a zatim miksaj dok ne dobiješ malo rjeđu pastu. Posudu za pečenje obloži papirom za pečenje pa dodaj izlij trećinu tijesta. Dodaj polovicu punjenja od sezama te uz pomoć štapića lagano umiješaj pastu od sezama u tijesto kako bi dobila zanimljive oblike. Dodaj drugu trećinu tijesta i ostatak paste pa ponovi postupak. Na kraju sve prelij ostatkom tijesta. Peci na 180 stupnjeva 50 minuta ili dok čačkalica kojom si probola tijesto ne izađe čista. Pričekaj da se kruh ohladi prije posluživanja.