tri poziva

HBŽ: Za poljoprivredu 90.000 KM, zadržati mlade u ruralnim područjima

HBŽ: Za poljoprivredu 90.000 KM, zadržati mlade u ruralnim područjima
17.09.2024.
u 16:57
Mjere za poticanje, povećanje i jačanje ukupne poljodjelske djelatnosti na području HB županije: rok za dostavljanje prijava za sva tri javna poziva je do četvrtka, 19. rujna
Pogledaj originalni članak

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije, s potpisom resornog županijskog ministra Bože Perića, objavilo je tri poziva koja se odnose na tri različita područja poljoprivrede, a sve u cilju povećanja i jačanja ukupne poljodjelske djelatnosti. Njihova ukupna vrijednost je 90.000 KM.

Četiri kriterija

Prvi javni poziv namijenjen je mladim poljodjelcima s područja HB županije za financijsku potporu u cilju povećanja i unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje na gospodarstvu i zadržavanja mladih u ruralnim područjima. Pravo na prijavu imaju fizičke osobe, uključujući i vlasnike obrta, koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, starosne dobi od 18 do 40 godina, i koje su prvi put upisane kao nositelji poljoprivrednog gospodarstva u registar poljoprivrednih gospodarstava od 26. rujna 2023. do 6. rujna 2024. godine.

Pravo na potporu ne mogu ostvariti mladi poljodjelci koji ostvare pravo na potporu za sufinanciranje projekata i aktivnosti iz područja ruralnog razvoja, po programu utroška sredstava tekućih prijenosa "Potpora poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju", planiranih u proračunu HBŽ-a za 2024. godinu.

Prijava se može podnijeti za nabavu izvršenu od 26. rujna 2023. godine do 31. prosinca 2024. godine stoke i/ili stočne hrane, poljoprivrednih strojeva i priključaka, opreme za navodnjavanje i druge opreme u funkciji poljoprivredne proizvodnje, građevnog materijala za izgradnju objekta u funkciji poljoprivredne proizvodnje (stajskog objekta i nadstrešnice za poljoprivredne strojeve).

Utvrđena su četiri kriterija koja treba zadovoljiti u postupku odabira prijava: broj članova kućanstva, veličina poljoprivrednog gospodarstva (broj stoke i površina zemljišta), nabavljena stoka i/ili poljoprivredni strojevi i priključci, oprema za navodnjavanje i druga oprema na poljoprivrednom gospodarstvu u razdoblju od 26. rujna 2023. godine do dana objave ovog poziva te planirane daljnje aktivnosti na gospodarstvu. Za provedbu tog javnog poziva u županijskome je proračunu izdvojeno 50.000 KM.

Drugi javni poziv je poziv za podnošenje prijava registriranih udruga poljodjelskih proizvođača, za sufinanciranje projekata i aktivnosti u 2024. godini. Na poziv se imaju pravo prijaviti registrirane udruge poljodjelskih proizvođača s područja županije kojima je najmanje deset osnivača ili članova udruge upisano u registar poljoprivrednih gospodarstava ili registar klijenata. Pri odabiru prijava odlučujuća će biti dva kriterija: značaj projekta i aktivnosti za veći broj članova udruge te visina izvršenih ulaganja. U proračunu HBŽ-a za to je namijenjeno 20.000 KM.

Treći javni poziv koncipiran je i namijenjen za potporu u području agroturizma. Njegova svrha i namjena je prikupljanje prijava pravnih osoba s područja HBŽ-a za projekte, aktivnosti i troškove rada za zaposlene u visini maksimalno 20 posto od dodijeljenih sredstava u razdoblju od dana objave ovog poziva do 31. ožujka 2025. godine, u cilju promocije i razvoja agroturizma. Pravo prijave imaju pravne osobe koje imaju iskustva u području agroturizma.

Kriteriji za odabir prijava su: dosadašnje iskustvo na sličnim projektima i aktivnostima u oblasti agroturizma i broj korisnika obuhvaćenih prijavljenim projektom i aktivnostima. Planirana proračunska sredstva za ovaj javni poziv iznose 20.000 KM. U svakom javnom pozivu navedena je dokumentacija za prijavu koju treba pribaviti.

Ugovor s korisnicima

Ministar Perić imenovat će povjerenstvo koje će razmotriti zaprimljene prijave te ocijeniti ispunjenost uvjeta i kriterija za odobravanje sredstava. Ministarstvo će donijeti rješenja o odobravanju sredstava i sklopiti ugovor s korisnicima sredstava kojim će se urediti međusobna prava i obveze, tj. namjena dodijeljenih sredstava, dokazi o utrošku sredstava i drugo. Rok za dostavljanje prijava za sva tri javna poziva je do četvrtka, 19. rujna.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.