Traže se promjene

Hoće li BiH uvesti femicid u svoje kaznene zakone?

Hoće li BiH uvesti femicid u svoje kaznene zakone?
01.10.2024.
u 11:47
U Parku na rijeci Zdeni u Sanskom Mostu održana je ulična akcija u okviru kampanje "Nećemo umirati u tišini“ s ciljem prikupljanja potpisa podrške
Pogledaj originalni članak

Nakon niza slučajeva ubojstava i nasilja u posljednjem razdoblju u kojima su žrtve bile žene, sve se više čuje kako u BiH treba raditi na promjeni kaznenog zakonodavstva s ciljem uvođenja femicida, a nevladine udruge pritom započele su s procesom potecije. U Parku na rijeci Zdeni u Sanskom Mostu održana je ulična akcija u okviru kampanje "Nećemo umirati u tišini“ s ciljem prikupljanja potpisa podrške za izmjene i dopune Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.Akcija je organizirana kao dio projekta „ZA kvalitetniju zaštitu žena od nasilja u FBiH“, koji provode Organizacija Glas žene Bihać, Fondacija CURE Sarajevo, Ženska vizija Tuzla, Udruženje Tim volim život Cazin i Udruženje Izvor Sanski Most.

Tijekom akcije, građani/ke su potpisivali/e peticiju kako bi podržali/e inicijativu za uvođenje femicida kao posebnog kaznenog djela u Kazneni zakon FBIH. Koordinatorica projekta Neira Raković je naglasila da je krajnje vrijeme da institucije provedu u djelo obaveze koje su preuzele kroz međunarodne dokumente kao je što je Istanbulska konvencija (Konvencija o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici) i unaprijede zakonodavni okvir za zaštitu žena od nasilja uvođenjem posebnog krivičnog djela – ubojstvo žena, femicid u Kazneni zakon FBiH. 

- Stoga očekujemo rodno odgovoran pristup nosioca zakonodavne i izvršne vlasti i što skorije zakonodavno uređenje femicida kao rodno utemeljenog ubojstva žene - istakla je Raković. 

Kampanja „Nećemo umirati u tišini“ ima za cilj prikupljanje 10.000 potpisa podrške za Inicijativu za izmjenu Kaznenog zakona FBiH, upućivanje ove inicijative Federalnom parlamentu i osiguranje da se izmijeni Kazneni zakon FBiH. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.