ZA MNOGE SAMO SAN

Hrvat u Njemačkoj s plaćom od 2800 eura želi stambeni kredit: Evo koliko može podignuti

Foto: LISI NIESNER/REUTERS
Hrvat u Njemačkoj s plaćom od 2800 eura želi stambeni kredit: Evo koliko može podignuti
13.10.2024.
u 15:40
Autorica videa na svom profilu na TikToku već neko vrijeme dijeli financijske savjete za iseljenike s Balkana. Među njenim uracima tako se mogu naći savjeti za Hrvate, ali i osobe iz zemalja koje nisu članice EU, kojima je proces dobivanja kredita nešto kompliciraniji
Pogledaj originalni članak

Kupovina nekretnine za mnoge Hrvate je nedostižan cilj, čak i one koji su trbuhom za kruhom imigrirali u zapadne zemlje. Podstanarstvo ili nasljedstvo glavne su opcije za većinu, naročito u slučaju samaca koji cijeli trošak nekretnine moraju snositi sami, no koliko je zapravo teško ili lako doći do kredita za stan u Njemačkoj objasnila je na TikToku bankarica Deutsche Banka iz Hrvatske.

U svom edukativnom videouratku koristila je primjer Ivana, mladića iz Hrvatske rođenog 1995. koji radi u njemačkom Ulmu. Tamo je u stalnom radnom odnosu i prima plaću od 2300 eura, uz koju ima i drugi posao koji mu donosi mjesečne prihode od 500 eura. Trenutačno otplaćuje ratu kredita za automobil po iznosu od 275 eura mjesečno te mu je preostalo 14.000 eura. Ivan želi podići kredit od 165.000 eura kako bi riješio svoje stambeno pitanje.

Bankarica objašnjava kako teče proces provjere kreditne sposobnosti u Njemačkoj. Za početak, na željeni kredit se dodaje iznos koji je potrebno uplatiti posredniku te PDV i troškovi bilježnika, što znači da Ivanu ukupno treba kredit od 182.442 eura. S obzirom na to da nema vlastiti kapital, Ivanu će biti potrebno malo sreće da bi pronašao banku koja bi ga kreditirala, no jedna takva ipak postoji, pokazala je bankarica na zaslonu. Ta bi ga banka tražila da plaća mjesečnu kamatu od 4,01 posto što je, objašnjava bankarica, vrlo dobro za kredit bez učešća.
 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.