Ilija Kozarić

Hrvati imaju želju vratiti se u Konjic, prioritet zapošljavanje mladih, suživot postoji

Foto: Privatni album
Hrvati imaju želju vratiti se u Konjic, prioritet zapošljavanje mladih, suživot postoji
18.10.2024.
u 12:19
Iz podataka o uvozu vidljivo je kako potražnja postoji, no, umjesto uvoza iz drugih zemalja, takvo što moglo bi se zasigurno zadovoljiti kroz kapacitete domaće proizvodnje, pri čemu Konjic, sa svim svojim potencijalima i netaknutom prirodom, može biti jedno od strateških središta
Pogledaj originalni članak

Grad Konjic, lokalna samouprava na krajnjem sjeveru Hercegovine, uz strateško planiranje i realizaciju, može podignuti svoje potencijale na višu razinu, a kada se tomu doda i informacija prema kojoj postoji zainteresiranost za povratak Hrvata, pa čak i mlađih obitelji, na svoja ognjišta, dolazimo do zaključka kako Konjic treba biti prepoznat u strateškom promišljanju hrvatske nacionalne politike u Bosni i Hercegovini. HDZ BiH sa svojom listom, koju predvodi Ilija Kozarić, ima namjeru osvojiti poziciju u Gradskom vijeću, što bi bio važan preduvjet za kandidiranje onih za Hrvate značajnih projekata koji bi svakako podignuli kvalitetu života na ovom prostoru, piše Večernji list BiH.

Kozarić se u razgovoru za Večernji list osvrnuo na izbore koji će se provesti ove nedjelje te kaže kako je ipak očekivao da će Središnje izborno povjerenstvo ostaviti još tjedan dana vremena, uzimajući svakako u obzir posljedice poplave i prirodne katastrofe općenito. Što se tiče Hrvata, broj nije velik, ali Kozarić smatra da će uspjeti dobiti mandat u Gradskom vijeću, dodavši kako se sigurno očekuju i glasovi poštom.

- Nadam se da ćemo dobiti mjesto, napor je uložen - ističe Kozarić, dodavši kako na prostoru Konjica živi i veći broj Hrvata s pravom glasa nego što je potrebno za osvajanje jednog vijećničkog mjesta. Na pitanje što bi trebali biti prioriteti u iduće četiri godine, a iz kuta hrvatskih interesa, Kozarić je precizirao nekoliko suštinskih pitanja. Prvo je činjenica da postoji još ljudi koji imaju želju vratiti se i obnoviti kuće. Uz to, nužno je završiti dio infrastrukturnih projekata, od cesta do rasvjete, a tu je i tematika zapošljavanja mladih. Kozarić u sklopu potonjeg prioriteta podsjeća kako povratka ima te posljednje tri-četiri godine postoje primjeri da se ljudi, oni mlađi, vraćaju iz Njemačke, a ove su godine zabilježena i tri krštenja, rekao je za Večernjak.

- To možda izgleda malo, no pravi se pomak, a čim se to dogodi, nagovještava se i bolje stanje - dodaje. Na pitanje kakva je danas ekonomska situacija u Konjicu, općenito govoreći, kaže kako se živi solidno, ali i upućuje na stanje koje je prisutno i u drugim krajevima BiH. Naime, postoje struke koje se traže. Međutim, ukupna je ocjena kako je stanje zadovoljavajuće, a tu su i dobri te korektni međuljudski odnosi, pri čemu suživot među narodima funkcionira. Kozarić se ovom prilikom osvrnuo i na tematiku podizanja potencijala Konjica na višu razinu, a u cilju ojačavanja ekonomske situacije koja će rezultirati većim brojem novih radnih mjesta. U tom smislu ističe kako je tijekom ljetnih mjeseci turizam na području Konjica razvijen, a to može biti i putokaz za daljnje unaprjeđenje kapaciteta koji bi omogućili da se Konjic dodatno pozicionira na karti kontinentalnih odredišta koja privlače sve veći broj posjetitelja. Uz to, konjički kraj iznimno je pogodan za daljnji razvoj poljoprivrede, a osobito stočarstva i proizvodnje zdrave hrane, što je osobito značajno u vremenima kada se traži prirodan pristup poljoprivrednoj proizvodnji.

Iz podataka o uvozu vidljivo je kako potražnja postoji, no, umjesto uvoza iz drugih zemalja, takvo što moglo bi se zasigurno zadovoljiti kroz kapacitete domaće proizvodnje, pri čemu Konjic, sa svim svojim potencijalima i netaknutom prirodom, može biti jedno od strateških središta. Sve navedeno bilo bi u funkciji ojačavanja Konjica kao lokalne zajednice, ali bi istodobno moglo stvoriti i bolje preduvjete za povratak, ostanak i dugoročni opstanak, kao i popravljanje demografske situacije. Podsjećamo, ove nedjelje građani Konjica imat će priliku birati one koji će ih u iduće četiri godine zastupati, odnosno na najbolji način predstavljati interese lokalne zajednice, definirati izazove i predlagati najučinkovitija rješenja, o čemu ovisi kvaliteta svakodnevnog života.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.