Nema više granica

Hrvatska u eurozoni i schengenu, u Zagreb stiže Von der Leyen

Foto: POOL/REUTERS
Hrvatska u eurozoni i schengenu, u Zagreb stiže Von der Leyen
01.01.2023.
u 10:59
Pogledaj originalni članak

Hrvatska je ponoć obilježila ulazak u šengenski prostor simboličnim skidanjem ploče na graničnom prijelazu Bregana, podizanjem rampe i zelenim svjetlom slobodnog prolaska na mjestu nekadašnje granične kontrole koja od noćas odlazi u povijest.

"Otvorili smo vrata Europi bez granica", rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na Bregani.

Večeras, dodao je, slavimo novi dan, novu godinu, novu Europu s Hrvatskom u šengenu.

S početkom 2023. Hrvatska je postala novom članicom šengenske zone, najvećeg područja slobodnog kretanja roba i ljudi u svijetu, u kojoj se nalaze sve članice Europske unije, osim Bugarske i Rumunjske, Cipra i Republike Irske, te još četiri države koje nisu članice EU: Švicarska, Island, Lihtenštajn i Norveška.

Tim su povodom u novogodišnjoj noći upriličene prigodne svečanosti na brojnim graničnim prijelazima na granici sa Slovenijom i Mađarskom, uključujući i jedan od najvećih prijelaza na hrvatsko-slovenskoj granici Breganu-Obrežje.

Danas će oko podneva predsjednik Vlade Andrej Plenković s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i sa slovenskom predsjednicom Natašom Pirc Musar, obilježit članstvo Hrvatske u Schengenskom prostoru susretom na Bregani.

Nakon toga, premijer Plenković i predsjednica Komisije Von der Leyen sastat će se u 14 sati u Banskim dvorima, a kavom u centru Zagreba, koju će platiti u eurima, simbolično će obilježiti članstvo Hrvatske u europodručju. Uz predsjednicu Europske komisije bit će potpredsjednica Europske komisije za demografiju i demokraciju Dubravka Šuica, a uz predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar financija Marko Primorac te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.