Porez će plaćati svi oni koji imaju nekretnine u kojima ne stanuju

I iznajmljivači na Jadranu plaćat će veći porez: 'Iznosi koje su plaćali bili su smiješni, to nije bilo dobro'

Foto: Grgo Jelavic/Pixsell
I iznajmljivači na Jadranu plaćat će veći porez: 'Iznosi koje su plaćali bili su smiješni, to nije bilo dobro'
29.08.2024.
u 16:27
Ako netko ima apartman s tri sobe po dva kreveta, plaća 120 eura godišnje porez, a s tim apartmanom može ostvariti dohodak od 40.000 eura, kaže ministar Primorac
Pogledaj originalni članak

Ministar financija Marko Primorac potvrdio je danas da se uvodi porez na nekretnine kojemu je cilj proširiti bazu nekretnina koje se oporezuju. Porez će tako morati plaćati svi oni koji imaju nekretnine u kojima ne stanuju i nisu im u dugoročnom najmu. Osim toga, uvode se promjene i za kratkoročni najam što se neće svidjeti onima koji se bave turizmom, odnosno iznajmljivanjem apartmana.  

- Povećanje poreznoga kratkoročnog najma u turizmu koje se trenutno plaća kao paušal po krevetu. To su iznosi koji su prilično smiješni i koji su na neki način ne samo utjecali na tržište nekretnina nego na gospodarstvo u cjelini. Motivirajući kroz stvaranje porezne oaze u nekretninama ne samo u vlasništvu nad nekretninama nego u ostvarivanju dohotka od nekretnina i gdje su brojni dionici, ulagači, investitori, poduzetnici bili motivirani sav višak sredstava i kapitala investirati u nekretnine i baviti se rentijerstvom. Takav model gospodarstva nije dobar niti je dugoročno održiv. Posebno ako imate u vidu činjenicu kako je velik broj poduzetnika zapravo bio motiviran svoju dobit umjesto da ju je investirao u poduzeća, investiranje i razvoj, kupovinu nove tehnologije, u samo poduzeće kako bi bio još konkurentniji na tržištu, poduzetnici su često bili motivirani da dobit koju poduzeće ostvare pretoče u privatno vlasništvo u nekretnine. Taj model nije dobar. Vidite sami kakve su posljedice takve porezne politike, možete pretpostaviti što bi se dogodilo da se taj koncept ne mijenja - kazao je ministar Primorac.

- Ako netko ima apartman s tri sobe po dva kreveta, plaća 120 eura godišnje porez, a s tim apartmanom može ostvariti dohodak od 40.000 eura. S povećavanjem i izjednačavanjem dugoročnog i kratkoročnog najma, no ono će i dalje biti povoljno u odnosu na oporezivanje ostalih izvora dohotka. Ideja je, dakle, da se izjednači tretman dugoročnog i kratkoročnog najma - pojasnio je Primorac. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.