Hrana i recepti

Imate viška bundeva? Nema problema, donosimo vam najbolje recepte

Imate viška bundeva? Nema problema, donosimo vam najbolje recepte
06.11.2023.
u 08:56
Mnogo je vrsti bundeva, a iako se često koriste kao ukras, većina njih ne samo da je jestiva nego su i zdrave i preukusne – kako u slanim tako i u slatkim jelima
Pogledaj originalni članak

Bundeva je bogata antioksidansom beta karotenom, što ju čini vrlo zdravom jer je on vrlo učinkovit u borbi protiv slobodnih radikala. Osim toga, bundevu je dobro imati na meniju jer sadrži brojne vitamine i minerale kao što su vitamin C, E, K, vitamini B skupine, kalcij, kalij, fosfor i željezo, piše Ordinacija.hr.

Vrste bundeva

Bundeva ima pregršt vrsta, a svakoj se može naći namjena u prehrani. Za dekoraciju su sve jednako dobre.

Obična uljna bundeva
Najčešće se u nas uzgaja, zeleno maslinaste je boje, a od nje dobivamo i ulje. Koštice su također zdrave te se mogu grickati same ili dodati salatama i drugim jelima.

Najčešće se upotrebljava naribana za pripermanje variva, gustih juha, savijača i bučnica.

Butternut bundeva
Lako je možete pronaći u trgovinama, kruškolikog je oblika te svijetle zlatnožute kore. Meso joj je aromatično i slatko.

Kao i ostale muškatne bundeve idealno se koristi za spremanje pekmeza, marmelada i džemova, ali i krem juha, variva i kolača.  

Patišon bundeva
Bijele je boje i spljoštenog oblika. Okusom podsjeća na tikvice ili krastavce pa se jednako priprema.

Može se pohati, nadijevati ili koristiti u varivima i nadjevima za kolače. Mlade se mogu kiseliti i spremati za zimnicu.

Hokkaido bundeva
Ima oblik glavice luka te pretežno jarkonarančastu ili crvenu koru. Meso joj je vrlo aromatično i slatko te je među najcjenjenijim jestivim bundevama.

Okusom podsjeća na kesten, a od nje se mogu spraviti raznovrsna jela.

Špageti bundeva
Duguljastog je, ovalnog oblika i ima blijedo-žućkastu koru. Ima specifičnu vlaknastu strukturu koja sliči na špagete. Ona se ne guli nego se kuha cijela.

Može se spremati kao slatko jelo ili varivo, ali najbolja je kad je se koristi umjesto špageta.

Turkinja
Može imati žutu, crvenu ili zelenu koru. Idealna je za pečenje jer ima vrlo čvrsto žuto-narančasto meso. Također je dobra za pripremu variva te krem juha.

Recepti za hladnije dane

Svi imamo barem jedan recept za juhu od bundeve, no puno je više načina za iskoristiti ovu jesensku poslasticu. Ipak, nećemo vas ostaviti bez barem jednog recepta za neodoljivu kremastu juhu s bundevom u glavnoj ulozi.

1. Juha od bundeve

Sastojci:

1 kg očišćene i nasjeckane bundeve (vrsta po želji)

glavica luka

3 režnja češnjaka

oko 7 dl vode (smanjiti ili dodati ovisno o željenoj gustoći)

1 dcl vrhnja za kuhanje (može i biljno)

malo svježeg đumbira, kurkume, curryja, sol, papar, malo ulja

Priprema:
Propirjajte luk i češnjak na malo ulja, dodajte kockice bundeve te dolijte malo vode toliko da pokrije povrće. Poklopite kuhajući na laganoj vatri.

Kad omekša (oko 25 min), skinite s vatre i izmiksajte štapnim mikserom.

Vratite kuhati. Dodajte još vruće vode koliko želite da juha bude gusta. Stavite ostale sastojke – osim vrhnja i kurkume.

Pustite da zakipi. Kad juha zakipi, u nju stavite vrhnje za kuhanje te na kraju slatko vrhnje i kurkumu.

 

2. Kruh od bundeve

Sastojci:  

oko 400 g pirea od bundeve

4 bjelanjka ili 2 cijela jaja

1/3 šalice javorovog sirupa

pola čajne žličice ekstrakta vanilije

2 šalice zobi

1 čajna žličica sode bikarbone

1 čajna žličica cimeta

pola čajne žličice muškatnog oraščića

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 °C. Kalup za pečenje kruha obložite papirom. Pomiješajte sve sastojke i izblendajte ih. 

Smjesu prelijte u kalup i poravnajte. Pecite oko 30 minuta, provjerite čačkalicom je li kruh pečen. 

 

 

3. Njoki od bundeve

Sastojci:

1 i pol šalica pirea od muškatne ili hokaido tikve

100 g pšeničnog brašna

100 g grisa

Priprema:
Meso bundeve pečene u pećnici odvojite od sjemenki. Vilicom ga zgnječite u pire pa dodajte brašno, gris i začinite (sol, papar, prema želji).

Umijesite tijesto u koje, ako je premekano, možete dodati još malo brašna. Pobrašnite podlogu na kojoj radite da se tijesto ne bi lijepilo pa ga podjelite na četiri jednaka dijela. Od svakog dijela oblikujte valjak pa ga izrežite na komade koliki želite da budu njoki.

U većem loncu zakuhajte vodu i posolite. U proključalu vodu ubacite njoke i kuhajte ih dok ne isplivaju na površinu. Procijedite.

Ako želite, možete u drugom loncu zagrijati ulje, dodati krušne mrvice te unutra ubaciti njoke.

Bundeva čini čuda za vaše lice!

 

4. Muffini od bundeve

Sastojci:

200 g bundeve

300 g oštrog brašna

1 vrećica praška za pecivo

1 žličica cimeta

120 g kokosovog šećera

3 jaja

50 ml zobenog mlijeka

50 ml ulja

50 g grožđica

50 g maslaca

50 g kristal šećera

Priprema:
Bundevu prepolovite i pecite u pećnici, bez začina (sat vremena na 200 stupnjeva). Kad je pečena, očistite je od kore i koštica. Još toplu bundevu usitnite u sjeckalici.

Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, cimetom i kokosovim šećerom. U drugoj zdjeli mikserom istucite jaja, dodajte zobeno mlijeko, ulje i bundevu. Postupno umiješajte brašno i grožđice. Kalupe za muffine premažite maslacem.

Napunite ih pripremljenom smjesom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 20 minuta.

 

5. Curry varivo od slanutka i tikve

Sastojci:

bundeva od oko 1 kg, narezana na kockice

1-2 šalice kuhanog slanutka

400 ml kokosovog mlijeka iz konzerve

2 šalice povrtnog temeljca

2 luka, sitno narezanog

2 limete ili limuna

ulje

2-3 žlice paste za tajlandski žuti curry, ako nemate možete sa strane pomiješati ove začine:

1 režanj zdrobljenog češnjaka

pola žličice mljevenog korijandera (od sjemenki)

suhog chilija prema ukusu

1 žličica curry praha (garam masaala ili po prstohvat tumerica, kumina, soli i papra)

naribana koricu limuna i oko 1 cm naribanog đumbira

2-3 limunove trave

1-2 grančice svježeg korijandera

1 žličica sjemenki gorušice

Priprema:
Na lagano zagrijanom ulju pržiti luk kojem ste dodali pastu za tajlandski curry ili sve začine. Uz miješanje pržiti oko 2-3 minute pa umiješati bundevu.

Dodati juhu i kokosovo mlijeko te zakuhati. Nakon desetak minuta dodati i slanutak i kuhati još 10 minuta dok bundeva ne omekša. Za posluživanje iscijediti sok limete ili limuna, posuti korijanderom i poslužiti uz rižu, bijeli kruh ili indijski kruh naan.

 

6. Palačinke s bundevom

Sastojci :

200 g pečene bundeve

2 jaja

80 g glatkog brašna

1 žličica praška za pecivo

prstohvat soli

1 žlica šećer

2 prstohvata cimeta

čep ruma

Priprema:
Pečenu bundevu dobro ocijedite i ohladite te je vilicom pretvorite u pire. Jaja izmutite sa šećerom, praškom za pecivo, rumom i solju. Dodajte bundevu pa izmiješajte. Dodajte brašno i još jednom izmiješajte.

Vadite žlicom hrpice smjese, lagano ih razmažite i pecite na zagrijanoj tavi premazanoj uljem oko 3-4 minute sa svake strane.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.