Stručnjaci kažu da je šljive najbolje jesti svježe ili sušene, no ponekad je zaista teško odoljeti slasnim jelima u čijem su fokusu upravo ovi zdravi ljubičasti plodovi. Istraživanja pokazuju da šljive čuvaju zdravlje srca, potiču probavu, smanjuju razinu šećera u krvi, održavaju gustoću kostiju, čuvaju zdravlje očiju i štite od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Ako želite u potpunosti iskoristiti sezonu šljiva, isprobajte neki od ovih slasnih recepata
Muffini sa šljivama
Sastojci: 200 g brašna
70 g šećer
prašak za pecivo
prstohvat soli
1-2 kašičice cimeta
200 ml jogurta
90 g otopljenog putera
jaje
10 komada šljive
Priprema:
Sjedini suhe sastojke u jednoj posudi, a mokre sastojke u drugoj. Dodaj mokre sastojke suhima i pjenjačom lagano pomiješaj. Ne moraš ni jako, ni dugo miješati, tek da se poveže, nije problem ni ako ostane koja grudica brašna. Kalupe za muffine obloži papirnatim košaricama. U svaku uspi 2 kašike smjese, pa stavi po četvrtinu ili petinu šljive i uspi opet smjesu da napuni 3/4 košarice. Na vrh svakog muffina stavi četiri komadića šljive. Pospi mješavinom šećera i cimeta. Peci u zagrijanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta.
Cheesecake sa šljivama
Sastojci:
150 g oštrog brašna
100 g glatkog brašna
50 g mljevenih badema
80 g šećera
150 g putera
kašičica praška za pecivo
2 žumanjka
Nadjev:
250 g posnog sira
100 g kiselog vrhnja
90 g šećera
kašičica ekstrakta vanilije
sok pola limuna
2 bjelanjka
300 g šljiva
Priprema:
Zagrijati rernu na 180 stepeni. Prosijati glatko i oštro brašno pa ga pomiješati s praškom za pecivo. Dodati šećer, mljevene bademe, ohlađeni puter narezan na listiće i žumanjke. Umijesiti tijesto, formirati u kuglu, zamotati u prijanjajuću providnu foliju i staviti u frižider na 30 minuta. Očistiti i prerezati šljive. Izmiješati sir s vrhnjem, šećerom, limunovim sokom i vanilijom. Okrugli kalup obložiti papirom za pečenje. Obložiti ga razvaljanim tijestom po dnu i rubovima i izbosti da viljuškom. Peći tijesto oko osam minuta. Napraviti čvrsti snijeg od bjelanjaka pa ga lagano umiješati u smjesu od sira. Izvaditi tijesto iz rerne, izliti po njemu nadjev pa utisnuti polovice šljiva. Vratiti pitu u rernu i peći još oko 35 minuta.
Mrvičasti kolač od šljiva
Sastojci:
Za nadjev:
250 g šljiva
kašika smeđeg šećera
kašika gustina
kašičica cimeta
Za posip:
100 g putera
110 g smeđeg šećera
100 g integralno brašno
40 g zobenih pahuljica
Priprema:
Šljive operi i izvadi im košticu pa ih nareži na komadiće. Dodaj im sve ostale sastojke i pomiješaj. Složi ih u vatrostalnu posudu. U blenderu pomiješaj puter, smeđi šećer, integralno brašno i zobene pahuljice pa pospi preko voća. Peci u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C pola sata.
Griz knedle sa šljivama
Sastojci:
500 ml vode
300 g pšeničnog brašna
200 g griza
prstohvat soli
5 šljiva
2 kašike pekmeza od šljiva
6 kašike šećera
3 male kašike mljevenog cimeta
ulje
krušne mrvice
2 jaja
Priprema:
Stavite u lonac pola litre vode i pustite da provrije. Kad voda provrije, maknite je s vatre pa dodajte brašno i griz te prstohvat soli. Izmiješajte da bude kompaktno i bez grudica, te pustite da se smjesa ohladi. U ohlađeno tijesto dodajte dva jaja i ponovno ga izmijesite. U drugi lonac stavite vodu i pustite da zavrije. Dok voda ne provrije, oblikujte kuglice od tijesta veličine pola dlana. Kuglicu od tijesta spljoštite, na sredinu stavite polovicu šljive pa je pospite kašikom mješavinog cimeta i šećera. U rupu umjesto koštice utisnite malo pekmeza. Ubacite okruglice u proključalu vodu. Kuhajte dok ne isplivaju na površinu pa još dodatnih pet-šest minuta. Kad su gotove, pospite ih prženim mrvicama i šećerom.
Imate li vi ovdje nekog lektora za hrvatski jezik. Kakva kašika, kakav putar, kako usuti?