Za jabuku se može reći da je kraljica voća na našim prostorima, a iako nije najpopularnije voće koje se jede kao desert, u kolačima i slasticama je najčešće. Kolači s jabukama pripremaju se od ljeta do zime, a nema kuće koja nema neki svoj tradicionalan obiteljski recept za pite, štrudle, pogače s ovim plodovima.
Recept za kolač s jabukama
Sastojci:
pola šalice smeđeg šećera
1 žlica gustina
1/4 žličice cimeta
pola šalice vode
6 jabuka
1 žlica soka od limuna
1 žlica maslaca
4 jaja (odvojeni žumanjci i bjelanjci)
1/8 žličice soli
2/3 šalice šećera
2 šalice mlijeka
5 tankih kriški kruha
Priprema:
1. Pomiješajte smeđi šećer, gustin i cimet. Dodajte vodu dok ne dobijete glatku smjesu, zatim dodajte narezane jabuke. Kuhajte uz stalno miješanje dok smjesa ne počne ključati. Kad se smjesa zgusne maknite je s vatre i umiješajte limunov sok i maslac.
2. U većoj zdjeli pjenasto istucite žumanjke. Postupno dodajte sol i 1/3 šalice šećera. Miksajte dok smjesa ne postane gusta i poprimi boju limuna. Umiješajte mlijeko.
3. Kriške kruha umočite u smjesu od jaja i držite u smjesi barem jednu minutu. Kruh složite u tepsiju i gore prelijte smjesom od jabuka. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 25 do 30 minuta.
4. Za to vrijeme istucite bjelanjke i uz mućenje postepeno dodajte ostatak šećera dok ne dobijete čvrsti snijeg. Prelijte preko pečenog kolača i pecite još 10-15 minuta. Poslužite dok je još toplo.