OPREZ!

Istraživanja pokazala da ispijanje jako vrućeg čaja uvelike povećava rizik od raka

Foto: Shutterestock
Istraživanja pokazala da ispijanje jako vrućeg čaja uvelike povećava rizik od raka
21.03.2019.
u 16:50
Stručnjaci savjetuju pričekati barem četiri minute prije ispijanja svježe skuhanog čaja kako bi se napitak dovoljno ohladio.
Pogledaj originalni članak

Volite li piti vrući čaj ili juhu? Može biti čest izbor u hladnijim danima, no upravo ispijanje jako vrućih napitaka može uzrokovati ozbiljne probleme sa zdravljem, pokazalo je istraživanje.  

Osobe koje svakodnevno ispijaju oko 700 ml vrućih napitaka, zagrijanih na 75°C imaju veći rizik kod oboljevanja od raka jednjaka.

"Mnogi ljudi uživaju piti vrući čaj, kavu ili druge napitke. Međutim, prema našem izvješću, ispijanje vrlo vrućih napitaka može povećati rizik od raka jednjaka, pa je stoga preporučljivo pričekati da se napici malo ohlade prije konzumacije, poručuje glavni voditelj istraživanja Farhad Islami. 

Studija, objavljena u časopisu International Journal of Cancer, uključivala je 50.045 osoba u dobi od 40 do 75 godina, a pokazala je da ispijanje 700 ml čaja ili drugih vrućih napitaka temperature 60 ili više stupnjeva, povezano je s 90 posto većim rizikom od raka jednjaka. 

Stručnjaci savjetuju pričekati barem četiri minute prije ispijanja svježe skuhanog čaja kako bi se napitak dovoljno ohladio.

Rak jednjaka osmi je najčešći karcinom na svijetu, a više pogađa muškarce nego žene.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 2016. upozorila na rizik od oboljevanja raka, čiji se razvitak povezuje s ispijanjem vrućih napitaka, a stručnjaci vjeruju da je razlog tome što vruća tekućina iritira sluznicu usta i grla što može potaknuti razvoj tumora, vjeruju znanstvenici.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.