Bazga je grmolika biljka za koju bi svatko poželio da raste pokraj njegove kuće. Ne bez razloga jer je ona stoljećima jamčila dobro zdravlje svima koji su je upotrebljavali u kućanstvu, bilo kao čaj, sirup ili na neki drugi način. Mi smo se odlučili za ovaj famozni kolač!
Sočni biskvit od limuna i bazge
Sastojci za biskvit
1,5 šalica brašna
2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
1 šalica kiselog vrhnja
1,3 šalica šećera, podijelite
3 jaja ribana korica
3 limuna
1 žlica likera od bazge
1/2 šalice biljnog ulja
1/3 šalice svježe cijeđenog limunova soka
Za glazuru:
1 šalica šećera u prahu
2,5 žlice likera od bazge
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Podmažite standardnu posudu za kruh i obložite je papirom za pečenje.
U posudi za miješanje pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj posudi umutite kiselo vrhnje, 1 šalicu šećera, jaja, koricu limuna i liker dok smjesa ne postane glatka. Smjesu brašna dodajte mokrim sastojcima i miješajte dok se sve ne sjedini. Dodajte ulje i umutite da dobijete glatko tijesto pa ga izlijte u posudu za pečenje.
Pecite 60 minuta ili dok se površina ne zazlati i ispuca na vrhu.
Ostavite biskvit da se ohladi 10 minuta prije nego ćete ga izvaditi iz posude. Za to vrijeme u manjoj posudi na srednje jakoj vatri umutite preostali šećer i limunov sok. Kuhajte dok se šećer potpuno ne otopi.
Kad se kolač ohladi, izvadite ga iz posude i stavite na rešetku za hlađenje. Čačkalicom izbodite male rupe po cijelom vrhu i bočnim stranama. Kolač ravnomjerno prelijte smjesom šećera i likera pa ostavite da se upije dok se kolač hladi.
Kad se kolač ohladi, umutite šećer u prahu i liker dok ne dobijete gustu glazuru. Prelijte kolač glazurom, ukrasite cvjetovima bazge i poslužite.
Liker od bazge
Sastojci:
750 ml vode
10 cvjetova bazge
750 g šećera limuntus, po želji i potrebi
1 l rakije ili nekog drugog jačeg alkohola
Priprema:
Cvjetove bazge potopite u vodu, neka stoje 24 sata, a poželjno je i dulje od toga. Procijedite tekućinu kroz gazu, umiješajte šećer i limuntus ako ga koristite. Prokuhajte smjesu, kad provrije skidajte s površine pjenu. Dovoljno je da kipi otprilike 15 minuta. Kad se ohladi, pomiješajte je s alkoholom i napunite boce.