Sky Alps uspostavlja bazu u Zračnoj luci Mostar

Iz Mostara će se redovito letjeti za Stuttgart, Rim, Napulj...

Foto: klix.ba
Iz Mostara će se redovito letjeti za Stuttgart, Rim, Napulj...
27.09.2024.
u 18:59
Pogledaj originalni članak

München, Stuttgart, Rim, Napulj, Bari, Palermo i Catania, a uskoro Beč ili Bergamo - ovo su gradovi u koje će žitelji Mostara, ali i ostatka regije Hercegovine, pa i šire, moći iz grada na Neretvi uskoro letjeti redovito, omogućujući tako podizanje razine zračne povezanosti gospodarskog središta Hercegovine s velikim urbanim središtima Europe, ali i stvarajući preduvjete za ostvarivanje uvezanosti i s drugim, piše Večernji list BiH.

Iza svega stoji vizija razvoja Zračne luke Mostar, a kako bi dobila dodatni vjetar u leđa, Grad Mostar, Međunarodna zračna luka Mostar i talijanska aviokompanija Sky Alps potpisali su u petak ugovor o uspostavljanju baze u Zračnoj luci Mostar, ali i uspostavu osam novih letova iz Mostara. Planirano je da ova aviokompanija leti iz Mostara na osam odredišta.

Razvoj gospodarstva

Gradonačelnik Mostara dr. Mario Kordić nije krio zadovoljstvo potpisivanjem povijesnog ugovora, naglasivši kako je ovo veliki događaj jer prvi put u povijesti Zračna luka Mostar potpisala je ugovor o baziranju s aviokompanijom. - Svjedočili ste u posljednjih tri i pol godine enormnom radu, rastu i dobrom rezultatu Zračne luke Mostar pod ovom upravom i administracijom. Od praktički ni jednog putnika sada pričamo o njih 40.000, o šest redovitih linija, povezanosti Mostara s ostatkom Europe i svijeta - rekao je dr. Kordić. Izrazio je zadovoljstvo što se ovaj ugovor potpisao i simbolično na Međunarodni dan turizma i što su ovom događaju bili nazočni predstavnici turističkih organizacija, agencija, predstavnici županijskih i federalnih vlasti, a ta sinergija polučila je ovaj rezultat koji može biti na ponos Mostara i BiH.

- Sretni smo, svečan je ovo dan za Grad Mostar i imat će pozitivne implikacije na cijelu FBiH -rekla je federalna ministrica prometa i veza Andrijana Katić, poručivši kako će i dalje biti partner ovoj zračnoj luci. Pritom je podsjetila kako je Vlada Federacije BiH za realizaciju ove aktivnosti izdvojila 345.000 KM, uz ona sredstva koja su ranija planirana za unaprjeđenje zračnog prometa u iznosu od sedam milijuna KM.

- Ovo će imati dalekosežne pozitivne implikacije na cijeli Mostar, HNŽ i Federaciju - istaknula je Katić te dodala kako tu nije riječ o subvencioniranju, već o svojevrsnom vidu investiranja od Vlade FBiH.

Premijerka Marija Buhač kazala je kako misli da u ovom trenutku nisu ni svjesni što ovaj ugovor znači za Hercegovačko-neretvansku županiju i gospodarski razvoj ovog područja.

- Sve što je Zračna luka uradila u prošloj godini bili su iskoraci prema naprijed, ali je ovo skok unaprijed - poručila je. Vlada HNŽ-a izdvojila je dva milijuna KM za Zračnu luku Mostar. Marko Đuzel, direktor Međunarodne zračne luke Mostar, također je zahvalio svima na potpori naglasivši kako se često u javnosti može čuti kako se govori o subvencioniranju Zračne luke Mostar, a zapravo se radi o ulaganju koje se višestruko vraća svima.

Očekivanja od 2025.

Ovom prilikom je naglasio i kako će Zračna luka Mostar godinu završiti s 44.000 putnika, a kako se baziranjem ove zrakoplovne kompanije u Mostaru taj broj iduće godine planira značajno povećati, a plan je da to bude 65.000 putnika. Alex Spinato, glavni direktor za zrakoplovstvo i operacije Sky Alpsa, zahvalio je gradonačelniku Kordiću i svima koji su podržali ovaj važan projekt i kazao da Mostar nije odabran slučajno kao baza njihove tvrtke. Uoči potpisivanja ugovora Maximilian Alber, direktor prodaje i marketinga Sky Alpsa, prezentirao je kompaniju nazočnima.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.