Specifičnosti lokalnih izbora donose nove trenutke u političkom životu

Izbori u poplavljenim mjestima mogući za dva tjedna, brojenje pošte tek počinje, a moglo bi donijeti dobre vijesti Hrvatima

Izbori u poplavljenim mjestima mogući za dva tjedna, brojenje pošte tek počinje, a moglo bi donijeti dobre vijesti Hrvatima
09.10.2024.
u 19:30
SIP je jučer izdao naredbu općinskim/gradskim izbornim povjerenstvima za otvaranje vreća i brojenje listića u cilju pravilnog objedinjavanja i utvrđivanja rezultata izbora s pojedinih biračkih mjesta
Pogledaj originalni članak

Kada će biti održani izbori u pet općina (Jablanica, Konjic, Kiseljak, Kreševo i Fojnica), u kojima su odgođeni uslijed katastrofalnih poplava, koje su, nažalost, odnijele i ljudske živote, još uvijek nije precizirano, što je i razumljivo s obzirom na to da proces potrage za nestalima još uvijek traje, a cestovne veze, kao i druga infrastruktura, i dalje su jednim dijelom uništene, piše Večernji list BiH. Međutim, procjena koja se mogla čuti jučer je kako bi se izbori ipak mogli organizirati za otprilike dva tjedna, naravno, pod uvjetom da sve službe nastave s aktivnostima osposobljavanja infrastrukture onim tempom koji vidimo i ovih dana. Inače, kako su nedavno objasnili iz Središnjeg izbornog povjerenstva, izbori će se održati kada se steknu uvjeti za njihovo održavanje, a u pravilu se provode u roku od sedam dana, a najkasnije 30 dana od dana koji je određen za glasovanje na redovitim izborima, o čemu će posebnu odluku donijeti SIP.

Što slijedi

U pogledu aktivnosti koje tek slijede doznajemo da na red dolazi brojenje s biračkih mjesta za glasovanje u odsutnosti, putem mobilnih timova, na nepotvrđenim glasačkim listićima i iz inozemstva. A upravo će glasovi koji budu stizali poštom možda imati i ključnu prevagu u pojedinim lokalnim zajednicama, kako u pogledu načelničkih pozicija tako i kada govorimo o osvajanju vijećničkih mjesta. To bi, iz kuta hrvatske političke scene, moglo imati znatnog utjecaja na zastupljenost u općinama Republike Srpske u kojima su prije rata Hrvati činili ili većinu ili znatan postotak stanovništva. Na takav zaključak upućuje i stanje s prethodnih lokalnih izbora održanih 2020. godine, kada su Hrvati, uzimajući u ukupan zbroj i glasove koji su stigli poštom, dobili vijećnike u Pelagićevu, Šamcu, Derventi i Brodu, a bili su na korak do dobivanja pozicije i u Modriči. Također, glasovi poštom dodatno su ojačali i poziciju Hrvata u Distriktu Brčko. Stoga je za očekivati kako će se sličan scenarij ponoviti i na ovim izborima, a uvidom u broj prijavljenih birača poštom u navedenim općinama dodatno se ojačava takva mogućnost. Primjerice, u općini Brod prijavilo se 760 birača iz inozemstva, u Derventi 1334, Šamcu 1051, a u Pelagićevu 787. Nije nevažno za naglasiti kako o nacionalnoj zastupljenosti u općinama i gradovima u ovom entitetu ovisi i snaga nacionalnog predstavljanja u Vijeću naroda u okviru Narodne skupštine Republike Srpske. Zanimljivosti lokalnih izbora proizlaze iz činjenice da obuhvaćaju veliki broj jedinica lokalne samouprave u kojima su vidljive neke specifičnosti koje nisu svojstvene višim razinama vlasti, poput ponekad čudnih koalicija ili pak regionalne snage pojedinih stranačkih opcija. Primjer je Unsko-sanska županija u kojoj je Narodni europski savez ostvario zapažene rezultate u više općina i gradova, no takve rezultate nije uspio ostvariti u nekim drugim lokalnim zajednicama u Federaciji.

Specifičnost ovih izbora bila je primjena četiri tipa novih tehnologija - identifikacija birača provjerom otiska prsta, odnosno za autentifikaciju birača i transmisiju rezultata, optički skeneri i automatsko prebrojavanje glasačkih listića, biometrijska identifikacija birača i autentifikacija birača te kamere. Ocjena je kako su nove tehnologije, unatoč manjkavostima i pojedinim zastojima, ipak položile ispit.

Koalicija "Pod lupom" ocijenila je da je na 97,9% biračkih mjesta pilotiranje novih tehnologija uspješno urađeno. Na svega 2,1% biračkih mjesta zabilježeno je da se odustalo od upotrebe nove tehnologije i vratilo na primjenu dosadašnjeg načina glasovanja. Ono što bi dodatno trebalo unaprijediti, navode iz Koalicije, jest edukacija birača za glasovanje uz pomoć novih tehnologija jer na 12,9% biračkih mjesta nije prikazana uputa koja objašnjava kako se koristi tehnologija koja se pilotira.

Proces glasovanja na biračkim mjestima gdje se identifikacija birača vršila elektroničkim uređajima, a glasovalo se putem skenera glasačkih listića protekao je bolje u odnosu na regularna biračka mjesta. Koalicija "Pod lupom" zabilježila je 161 teže kršenje izbornih pravila, od kojih bi dio mogao imati utjecaj na izborni rezultat na pojedinim biračkim mjestima. Broj težih kršenja izbornih pravila povećan je u odnosu na prethodne opće izbore 2022. godine.

Istodobno, na osnovi izvješća glavnog kontrolora izbornih rezultata, Središnje izborno povjerenstvo jučer je izdalo naredbu općinskim/gradskim izbornim povjerenstvima za otvaranje vreća i brojenje glasačkih listića u cilju pravilnog objedinjavanja i utvrđivanja rezultata izbora s pojedinih biračkih mjesta zato što birački odbori nisu pravilno utvrdili izborne rezultate.

Otvaranje vreća

U skladu s pravilnikom o provođenju izbora u BiH, općinsko/gradsko izborno povjerenstvo po dobivanju naredbe vrši pripreme za brojenje tako što imenuje tim za otvaranje vreća i brojenje glasačkih listića koji će vršiti brojenje glasačkih listića u cilju pravilnog objedinjavanja utvrđenih izbornih rezultata te pisanim putem obavještava akreditirane promatrače koji imaju pravo promatrati rad izbornog povjerenstva i ovog tima, o mjestu i vremenu navedenog brojenja glasačkih listića. Izborno povjerenstvo organizira ponovno brojenje glasačkih listića odmah po dobivanju naredbe od SIP-a, vodeći računa o obveznoj prisutnosti akreditiranih promatrača.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.