Što donose podaci o vrijednosti izvoza pojedinih kategorija proizvoda iz BiH

Izvoz lijekova skočio za 29 milijuna KM, žitarica za 22,3, oružja za 42 mil.

Izvoz lijekova skočio za 29 milijuna KM, žitarica za 22,3, oružja za 42 mil.
27.07.2024.
u 16:29
Usporavanje ekonomske aktivnosti uvjetovano stanjem u okružju, a poglavito zemljama Europske unije, dovelo je i do smanjenja izvoza iz BiH, a kako je nedavno potvrđeno iz Vanjskotrgovinske komore, u prvih pola godine iz BiH je izvezeno roba u vrijednosti od 8,2 mlrd. KM, što je manje za 8,18% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
Pogledaj originalni članak

No, unatoč toj činjenici, od ukupno 25 djelatnosti koje se analiziraju u sklopu vanjskotrgovinske bilance, njih 15 ipak bilježi rast izvoza, dok se ukupan pad valja pripisati značajnom smanjenju koje se bilježi u tradicionalno vrijednosno jakim tarifama, poput električne energije.

Djelatnosti

Večernji list imao je uvid u analizu Vanjskotrgovinske komore BiH, uključujući i popis 25 djelatnosti s vrijednošću izvoza, kao i postotkom pada ili rasta, a u potonjem slučaju, kao što je vidljivo, najveći porast izvoza bilježi farmaceutska industrija, i to 50,81 posto, odnosno prevedeno u iznose - za prvih pola godine izvezeno je 86,292.460 maraka farmaceutskih proizvoda, a u istom razdoblju lani 57,217.820 maraka.

Gledajući u postocima, na drugom mjestu porasta su oružje i streljivo, koji bilježe rast izvoza od 31,40 posto uz brojku koja je dosegnula 178,809.874 marke. Usporedbe radi, a koja prilično ilustrativno govori o snažnom rastu namjenske industrije, u istom razdoblju prošle godine izvoz ovoga sektora zabilježen je na razini od 136,080.207 maraka.

Ono što je možda pomalo i iznenađujuće uzimajući u obzir stanje u domaćem poljoprivrednom sektoru, treće mjesto po rastu izvoza drži mlinarska industrija, odnosno žitarice, zrnevlje, bilje, njihovi proizvodi, kao i drugi proizvodi ove industrije. Skok od 23,80% prilično je respektabilan, kao i brojka o vrijednosti izvoza (116,089.207 maraka u odnosu na 93,768.362 u prvoj polovini prošle godine), a sve zajedno upućuje na zaključak kako BiH ima značajan potencijal daljnjeg razvoja ovoga vida poljoprivredne djelatnosti, kao i bolje pozicioniranosti na europskim tržištima hrane.

A u kontekstu domaćih proizvodnih kapaciteta valja ukazati i kako je izvoz pića, alkohola i octa također premašio 20 posto u prvom dijelu godine (22,98 %) te dosegnuo brojku od gotovo 60 milijuna maraka, što, uspoređujući s 48,2 milijuna iz istog razdoblja prošle godine, također ukazuje na rastući potencijal. Od ostalih poljoprivrednih proizvoda ističu se voće i povrće i njihovi proizvodi s vrijednošću izvoza od 77,7 milijuna maraka, odnosno porast od 10,28 posto u odnosu na prošlogodišnje referentno razdoblje.

Pad izvoza struje

Rast, doduše skroman, zabilježio je i izvoz proizvoda životinjskog podrijetla, a porast bilježe i pojedine kategorije industrijskih proizvoda, dok je najveći pad izvoza vidljiv u kontekstu šećera, mineralnih gnojiva, električne energije, kože i krzna. Iz VTK-a su pritom objasnili i kako je izvoz električne energije smanjen za 382 milijuna KM, što je uglavnom rezultat nižih cijena električne energije na međunarodnom tržištu u odnosu na prethodnu godinu. Ostaje vidjeti što nam donosi drugi dio godine, a poglavito uzimajući u obzir činjenicu da ključne ekonomske projekcije EU-a za 2024. godinu imaju pozitivan trend.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.