Jaja sadrže mnogo proteina, a malo ugljikohidrata stoga se preporučuju svima koji pokušavaju smršavjeti. Najbolje ih je jesti za doručak zato što su studije pokazale da ljudi koji redovno doručkuju jaja lakše mršave nego oni koji dan započinju ugljikohidratima. Međutim, preporučuju ih se jesti u umjerenim količinama.
Ublažavaju simptome PMS-a
Promjene raspoloženje pa čak i sklonost depresiji tijekom PMS-a uspješno ublažavaju jaja. Ti se neugodni simptomi povezuju s manjkom željeza, a jaja su bogata ovim mineralom zbog čega popravljaju raspoloženje, piše Self.
Čuvaju zdravlje u trudnoći
Jaja su posebno zdrava u trudnoći. Žumanjak obiluje kolinom, supstancom koji pomaže u zdravom rastu i razvoju. Također, studije su pokazale da redovna konzumacija smanjuje rizik od urođenih mana. Osim kolina, jaja sadrže i folnu kiselinu i željezo, ali treba pripaziti u pripremi. Važno je da su dobro kuhana ili pečena prije konzumacije, piše 24sata.hr.
Smanjuju rizik od raka dojke
Istraživanje na 3000 žena potvrdilo je da žene koje redovno jedu hranu bogatu kolinom, kao što su jaja, imaju 24 posto manji rizik od razvoja raka dojke.
Prema načinu uzgoja, jaja se označavaju:
0 - jaja iz ekološkog uzgoja
1 - jaja iz slobodnog uzgoja
2 - jaja iz štalskog (podnog) uzgoja
3 - jaja iz kaveznog (baterijskog) uzgoja
Prema kakvoći jaja su:
A klasa-ekstra i A klasa (svježa jaja) ili
B klase (jaja namijenjena za preradu)[1][2]
Industrijska jaja (nepodobna za prehranu ljudi ili preradu u prehrambenoj industriji)- sirovina za pripremu cjepiva, pripremu podloga za rast mikroorganizama, izdvajanje lizozima(konzervans), izdvajanje lecitina (emulgator), pripremu hrane za životinje
Po veličini jaja se razvrstavaju u 4 klase/razreda:
P - patakunska (teža od 600 g)[3]
XL - vrlo velika (teža od 73 g)
L - velika (63 - 73 g)
M - srednja (53 - 63 g)
S - mala (lakša od 53 g)