Jeftini, bijeli kruh, nije zdrav koliko onaj s cjelovitim žitaricama, to smo više puta čuli. No, je li doista bijeli kruh i nezdraviji?
Izraelski znanstvenici proveli su istraživanje koje je za mnoge dalo iznenađujuće rezultate. Pokazalo se, tvrde istraživači, da je "jeftini bijeli kruh" isto tako zdrav kao i kruh sa cjelovitim žitaricama.
I sami iznenađeni, znanstvenici su mjerili razine nutritivnih vrijednosti u krvi volontera nakon konzumacije kruha te količinu dobrih bakterija u probavnom sustavu u obje skupine, one koja je konzumirala bijeli te kruh s cjelovitim žitaricama.
Uvidjeli su da obje skupine imaju podjednake nutritivne pozitivne vrijednosti bez obzira na vrstu kruha koju su konzumirali.
Kritičari, pak, tvrde, da te zdravstvene dobrobiti od obje vrste kruha mogu biti tek kratkoročne, dok konzumacija kruha s cjelovitim žitaricama ima dugoročnije pozitivne efekte na organizam.