Čokoladna torta u kojoj se može uživati bez prevelike grižnje savjesti zvuči nestvarno. Ipak, uz ovaj recept doći ćemo toj želji najbliže što možemo. Ova torta je bez glutena, mliječnih proizvoda i rafiniranog šećera te je upravo zbog toga mnogi smatraju najzdravijom čokoladnom tortom na svijetu.
Recept je objavljen na portalu Delicious, a preuzet je iz kuharice 'From Earth To Table', Terese Cutter, prenosi miss7.24sata.hr.
Sastojci:
250 ml maslinovog ulja
250 ml čistog javorovog sirupa
8 jaja po mogućnosti iz organskog uzgoja
žlica ekstrakta vanilije
1 1/2 žlica praška za pecivo bez glutena
120 g tamnog kakaa u prahu
600 g bademovog brašna
250 ml bademovog mlijeka
Čokoladna glazura od avokada:
Meso 2 zrela avokada
125 ml čistog javorovog sirupa
125 ml kokosovog vrhnja
2 žličice ekstrakta vanilije
1/2 šalice (60 g) tamnog kakaa u prahu, prosijanog
Prstohvat morske soli
Priprema
Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva Celzijevih i pripremi dva okrugla kalupa za tortu promjera 18 cm i obloži ga papirom za pečenje.
Pomiješaj maslinovo ulje, bademovo mlijeko, javorov sirup, jaja i vaniliju.
Za kremu stavi sve sastojke u blender i miksaj dok ne postane glatka i gusta. Stavi je u hladnjak.
Prvi sloj torte premaži s dijelom kreme, zatim stavi drugi sloj torte i premaži s ostatkom kreme i najzdravija čokoladna torta je spremna za hlađenje, a za par sati i posluživanje.