Ovaj brzi kolač poslužite uz čaj, kavu ili voćni sok, a odlično ide i uz čašu hladnog mlijeka. Umjesto pekmeza od jagoda možete koristiti i neki drugi, odličan je i sa pekmezom od ribizla.
Sastojci:
- 250 g omekšalog maslaca
- 250 g šećera
- 5 jaja srednje veličine, lagano razmućena
- 2 žličice ekstrakta vanilije (ili 2 vanilin šećera)
- 75 g brašna
- prašak za pecivo
- pola žličice soda bikarbone
- 2 žlice mlijeka
- 350 g pekmeza od jagoda
- 2 žlice kokosovog brašna za za posipanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Dok se ona grije pripremite protvan veličine otprilike 20 x 30 cm - obložite ga papirom za pečenje, i dno i stranice.
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i soda bikarbonu.
Potom izmiksajte maslac i šećer dok se postanu pjenasti pa polako umutite i jaja. Dodajte i žlicu brašna ako smjesa izgleda kao da će se zgrušati. Potom ubacite ekstrakt vanilije i miksajte dok se sve lijepo ne poveže, piše 24sata.hr.
Postepeno dodajte smjesu sa brašnom i mlijeko, promiješajte i izlijte na protvan, poravnajte i pecite oko 25 minuta do pola sata, dok biskvit ne dobije zlatnu boju.
Želite li biti sigurni da je biskvit posve ispečen, napravite mali test za koji znaju mnoge domaćice - probodite ga čačkalicom - izađe li čista, biskvit je gotov, a bude li na njoj zalijepljene smjese, tad ga pecite još neko vrijeme.
Kad je gotov, ostavite ga u protvanu desetak minuta da se malo ohladi pa ga izvadite zajedno sa papirom za pečenje na rešetku i ostavite neka se hladi do kraja.
Nakon toga uklonite papir za pečenje, kolač prebacite na tacnu pa ga premažite pekmezom koji ste prethodno promiješali.
Po tome pospite kokosovog brašna, izrežite na kockice i poslužite uz čaj, kavu ili voćni sok, a odlično ide i uz čašu hladnog mlijeka, prenosi goodhousekeeping.com.