Domaće ideje za brzinske ručkove koje možete uzeti i sa sobom na posao donose vam nutricionistice Diana Gluhak Spajić i Ana Uremović Novačić iz Centra za nutricionizam, piše Ordinacija.hr.
1. GRAHAM KRUH (35 g)+ NAMAZ OD SLANUTKA (35 g)
Sastojci:
- 20 g slanutka
- 5 g maslinova ulja
- 2 g limuna
- 2 g češnjaka
- sol i papar
Priprema:
Štapnim mikserom izmiksati kuhani slanutak. Dodati protisnuti češnjak, maslinovo ulje, limunov sok, posoliti i popapriti,a zatim štapnim mikserom ponovno sve izmiješati dok smjesa ne postane glatka.
E: 136 Kcal, P: 3,5 g, M: 6,0 g, UH: 16,5 g
2. SALATA OD COUS COUSA S POVRĆEM (Cca 200 g)
Sastojci:
- 60 g ocus cousa
- 20 g rajčice
- 10 g rotkvice
- 10 g žute paprike
- 10 g rukole
- 20 g krastavaca
- vlasac, jabučni ocat, papar
Priprema:
Nasjeckati svježe povrće. Natopiti cous cous s vodom i pustiti da odstoji u poklopljenoj posudi. Nakon par minuta pomiješati povrće s cous cousom te dodati ocat, vlasac i papar.
E: 208,1 Kcal, P: 9,2 g, M: 1,3 g, UH: 41,6 g
3. SALATA OD PILETINE S POVRĆEM (Cca 200 g)
Sastojci:
- 100 g piletine
- 10 g rukole
- 10 g matovilca
- 10 g kupusa
- 20 g sok od naranče
- 5 g maslinova ulja
- 20 g jogurta
- sol, papar
Priprema:
Piletinu nasjeckati na kockice i propirjati pomiješati s nasjeckanim povrćem te preliti dresingom od jogurta, soka od naranče, soli i papra.
E: 191,3 Kcal, P: 23,5 g, M: 8,7 g, UH: 4,3 g
4. TUNA SALATA S TJESTENINOM I POVRĆEM (Cca 200 g)
Sastojci:
- 35 g tune iz konzerve
- 35 g tjestenine
- 25 g kukuruza
- 60 g rajčice
- 30 g rukole
Priprema:
Iscijediti tunu konzerviranu u ulju te pomiješati s nasjeckanim povrćem i kuhanom tjesteninom.
E: 274,6 Kcal, P: 13,7 g, M: 8,9 g, UH: 35,9 g
5. ZOBENE PAHULJICE S BOBIČASTIM VOĆEM I JOGURTOM cca 350 g
Sastojci:
- 50 g zobenih pahuljica
- 50 g bobičastog voća
- 240 ml jogurta s probiotikom
- 5 g chia sjemenki
- 5 g sjemenki lana
Priprema:
Zobene pahuljice preliti jogurtom te dodati bobičasto voće, chia i lanene sjemenke.
E: 403,9 Kcal, P: 15,3 g, M: 14,1 g, UH: 56,2 g
6. VOĆNA SALaTA S GROŽĐICAMA (Cca 300 g)
Sastojci:
- 1 manja jabuka
- 1 manja kruška
- 1 manja breskva
- 1 manja banana
- 10 g grožđica
Priprema:
Nasjeckati svježe voće te posuti suhim grožđicama.
E: 158,3 Kcal, P: 1,6 g, M: 0,18 g, UH: 39,8 g
7. RAJČICA I AVOKADO S MOZZARELOM I BOSILJKOM (Cca 300 g)
Sastojci:
- 50 g mozzarrelle
- 200 g rajčice
- 50 g avokada
- 3 g maslinova ulja
- 5 g bosiljka
- 2 g limunova soka
Priprema:
Nasjeckati rajčicu, avokado i mozzarrellu, posuti s limunovim sokom, svježim bosiljkom i
maslinovim uljem.
E: 233,4 Kcal, P: 12,5 g, M: 16,9 g, UH: 9,4 g
8. POPEČCI OD KRUMPIRA I ŠPINATA (Cca 150 g)
Sastojci:
- 70 g kuhanog krumpira
- 1 jaje
- 20 g brašna
- 50 g smrznutog špinata
- peršin, kurkuma, sol, papar
Priprema:
Skuhati krumpir te ga izgnječiti vilicom, dodati špinat, jaje i brašno te začine. Rukama oblikovati popečke te peći u pećnici 15-tak minuta.
E: 138,3 Kcal, P: 5,8 g, M: 1,9 g, UH: 25,9 g
9. TJESTENINA SA SVJEŽIM SIROM (Cca 200 g)
Sastojci:
- 50 tjestenine
- 100 g svježeg sira
- 50 g kiselog vrhnja
- sol, papar, vlasac
Priprema:
Skuhati tjesteninu te umiješati svježi sir i vrhnje uz dodatak začina i svježeg vlasca.
E: 328,0 Kcal, P: 17,6 g, M: 8,9 g, UH: 47,0 g
10. PALAČINKE SA ZOBENIM PAHULJICAMA I MEDOM (Cca 100 g)
Sastojci:
- 1 jaje
- 40 g mlijeka
- 20 g banane
- 10 g zobenih pahuljica
- 2 g praška za pecivo
- 1 g cimeta
- 7 g meda
Sastojci:
Umiješati jaje, mlijeko, izgnječenu bananu, zobene pahuljice, prašak za pecivo i cimet kako bi se dobila smjesa za palačinke. Smjesu peći oko 2-3 min s obje strane i
poslužiti uz med.
E: 123,7 Kcal, P: 4,1 g, M: 3,4 g, UH: 19,8 g