Diljem svijeta postoje različiti rituali ispijanja kave. U Irskoj se pije poznata Irska kava uz dodatak whiskeyja, dok u Maroku u kavu dodaju različite začine. U Italiji se, s druge strane uz kavu serviraju i krišku limuna. Pogledajte još neke primjere.
U Etiopiji, zemlji poznatoj po kavi, ovaj se napitak pije od davnina pa se tako nekada pila uz dodatak soli i maslaca. Danas, s druge strane se tamo najčešće pije espresso, odnosno kako oni to zovu buna, a ispijanje kave može potrajati i do dva sata, baš kao i kod nas.
U Vijetnamu se u espresso dodaje whiskey s bjelanjkom, mlijekom u prahu, kozjim sirom ili maslacem.
Francuzi su vrlo jednostavni. Ujutro piju kavu s mlijekom uz pecivo, najčešće kroasanom, dok Finci uz kavu jedu njihov tradicionalni sir. Sir se nareže i stavi na dno šalice te se potom zalije vrućom kavom.
Talijani kavu piju ujutro, a poslijepodne piju espresso uz koji u mnogim kafićima posluže krišku limuna s kojom se premaže rub šalice.
U Turskoj se pije klasična crna kava i to najčešće uz njihove poslastice kao što su baklava, rahat lokum i halva.
Havana na Kubi ima posebnu kulturu vezanu uz kavu. Njihovi stanovnici prodaju espresso na svojim prozorima, a gotovo svaka kuća posjeduje espresso aparat.