Ljeto je vrijeme visokih temperatura i godišnjih odmora što pogoduje gomilanju osjetljivih namirnica na malom prostoru i brzom razmnožavanju bakterija.
1. MJESTA
Rizici u prehrani su danas svedeni na tri područja - mjesto kupovine hrane, mjesto pohrane namirnica i objedovanje u objektima organizirane prehrane. Tržnica, lokalna trgovina i supermarket mjesta su na kojima kupujemo namirnice, uz specijalizirane pekarnice i mesnice. Objekti organizirane prehrane su restorani, hoteli i razni uslužni objekti koji nude gotova jela.
Preostaje kućanstvo i transport hrane od mjesta kupnje do kuće. Visoke ljetne temperature mogu biti značajan faktor rizika za namirnice koje čuvamo na hladnom - mlijeko, jaja, meso, riba, povrće. Zato je važno čuvati hladni lanac tako da namirnica od mjesta kupnje do pohrane u kući provede što je moguće manje vremena. Posebno se ističe nekoliko namirnica koje su osjetljive na kvarenje uz opasnost od trovanja mikrobnim patogenima: jaja, mlijeko, mliječni proizvodi, sirevi, riba, lubenica (otvorena) i zelena salata.
2. SKLADIŠTENJE
Održavajte skladišne prostore čistim i suhim, posebno hladnjak. Ne ostavljajte meso na dasci za rezanje, niti zamrznuto meso odmrzavajte predugo, posebno ako ga ostavite u vodi, a posebno je to važno istaknuti za meso peradi i ribu.
3. NAČIN PRIPREME
- posebno budite oprezni ljeti, - ne podgrijavajte hranu nekoliko puta, - jednom odmrznutu hranu nemojte ponovno zamrzavati, - poseban oprez kod sladoleda,
- perite ruke prije jela, rukovanja hranom ili spremanja jela, - jaja razbijte neposredno prije pripreme i uvijek provjerite kvarljivost.
4. PROVJERA SVJEŽINE
Ako namirnica ima pljesniv okus, kiseo okus, neobično gorak okus, nemojte je jesti - neka vam ne bude žao baciti pokvarenu hranu - crijeva, jetra, bubrezi i ostatak organizma će biti jako zahvalni na takvoj odluci.
5. NE PITI USTAJALU VODU
Izbjegavajte vodu s ledom u kafićima kada su visoke temperature.
6. PLJESNIVI KRUH
7. NAPUHNUTE LIMENKE, MESNA JELA I PAŠTETE nemojte otvarati.
8. DŽEMOVI, SLATKO I MLIJEČNI PROIZVODI
koji imaju vidljivu plijesan više nisu dobri za jelo.
9. NOS I JEZIK NE MOGU UVIJEK DETEKTIRATI BAKTERIJE
Kada sumnjate u ozbiljno trovanje hranom za koju ste već kod konzumacije bili nesigurni u higijensku ispravnost, obratite se liječniku odmah i bez odgađanja. Simptomi su opća mučnina, bol u želucu, povraćanje, bolna nadutost, proljev.
10. MESNE NARESKE, PAŠTETE, SUHOMESNATE PROIZVODE, HRENOVKE, PEČENO MESO uvijek držite u hladnjaku.