Mnogi bježe od kruha kada žele smršati, ali to ne mora tako nužno biti. Kruh je prepun ugljikohidrata, a u puno slučajeva napravljen je od jako prerađenog brašna. Ipak, postoji zdrav način jedenja kruha, od kojeg se nećete debljati. Nekoliko pravila trebate se držati i moći ćete uživati i u kruhu iako ste na dijeti.
Držite se 10:1 pravila
Jednostavno je , na svakih 10 grama ugljikohidarata kruh bi trebao sadržavati gram vlakana.
Kruh od cjelovitih žitarica
Ako popis sastojaka započinje šećerom, fruktozom, kukuruznim škrobom, bijelim ili pšeničnim brašnom vrlo je vjerovatno da se radi o kruhu koji sadrži jednostavne ugljikohidrate i trebalo bi ga izbjegavati.
Ako niste sigurni je li hljeb od cjelovitih žitarica, prvi na popisu sastojaka trebale bi biti te žitarice.
Birajte organsku pšenicu
Pšenica se jako promjenila u posljednjih 50 godina, trebali bi izabrati onaj kruh koji je bogatiji antioksidansima.
Kupujte fermentirani kruh
Kruh od fermentiranog, kiselog tijesta prepun je zdravih bakterija koje pomažu pri regulaciji fukncioniranja probavnog sistema.
Jedite ga sa zdravim mastima
Svoj omiljeni hljeb slobodno jedite sa zdravim masnoćama, poput maslinovog ulja, kokosovog ulja, gheea i maslaca. Ne samo da ćete sporije jesti jer morate umakati, već će vam biti i ukusnije.
Birajte taminiji kruh
Što je tamnije brašno od kojeg je napravljen kruh, to je više bogat antioksidanisma.
Kruh sa sjemenkama
Kruh sa sjemenkama prepun je nutritivnih sastojaka, koje u običnom kruh nećete dobiti, piše Eat this.