Kako Nijemci odgajaju djecu i što većina ovdašnjih roditelja ne bi učinila

Kako Nijemci odgajaju djecu i što većina ovdašnjih roditelja ne bi učinila
31.01.2023.
u 09:22
Pogledaj originalni članak

Hrvatski način odgoja i dalje se razlikuje od europskog. Volimo reći da smo bliži jedni drugima, a oni hladni, ali je li njemački stil roditeljstva učinkovitiji od našeg?

Sarah Zaske američka je spisateljica i mama koja je napisala knjigu o ovoj temi. Kako Nijemci odgajaju svoju djecu i po čemu se njihov stil razlikuje?

Nijemci u biti njeguju osjećaj odgovornosti kod svoje djece od malih nogu. Mi na Balkanu skloni smo pretjerano zaštititi djecu u želji da budu sigurni i zaštićeni – Nijemci se s tim ne slažu, piše Zadovoljna.rs i prenosi N1 Srbija.

“Kad god sam prokomentirala kako nikad ne mogu tako pustiti dijete, moja mama u Njemačkoj bi mi rekla – znam, i ja ovo mrzim. Stvarno mrzim ovo raditi, ali mora naučiti kako se voziti podzemnom, kako se snalaziti u susjedstvu i slično. Jednostavno mora“, kaže autor.

Zaske kaže da je sve “prilagođeno dobi djeteta”. Jedina je razlika što je standard u Njemačkoj dosta drugačiji od ostatka svijeta. Evo što Nijemci smatraju “prikladnim za djetetovu dob”:

Dopuštaju petogodišnjacima da koriste šibice

Zaske kaže da ju je ta činjenica potpuno šokirala. Djeca koja idu u vrtić uz upute vatrogasaca i nazočnost osiguravajućih kuća potpuno slobodno mogu vani zapaliti vatru.

“Kada sam vidjela svoje dijete kako samo koristi šibice, shvatila sam da to zapravo i nije tako teško”, priznaje autorica.

U ovoj situaciji mame iz Hrvatske bi već predvidjele opekotine na prstima, paljenje kose ili obrva, te šibicu koja bi mogla pasti na tepih i zapaliti cijeli stan.

Potiču djecu da što prije krenu u školu biciklom

Već s devet godina djeca u velikim gradovima poput Berlina voze bicikle u školu. Autorica je bila vrlo skeptična oko toga da dopusti svojoj kćeri Sofiji da sama hoda do škole, a u to je vrijeme Sofijina prijateljica svako jutro prelazila ogromna raskrižja i vozila bicikl u školu.

Zaske objašnjava: „Ako djetetu ne dopustite da se samo vozi u školu, uskraćujete mu nešto. Oduzimate im osobno zadovoljstvo. Vidim da su moja djeca iznimno ponosna na sebe kad god samostalno rade novi zadatak, to je vrlo važno kada je u pitanju samopouzdanje. Najbolje što možete učiniti za svoje dijete je da ga nečemu naučite – a zatim ga pustite da to učini samo.”

Roditelji Hrvati već su u svojim glavama razvili 30 mogućih scenarija u kojima bi se nešto loše moglo dogoditi njihovom djetetu. Ljudi neoprezno voze, dijete može pasti, što ako se izgubi itd.

Ne boje se slatkiša od stranaca

Kad je autorica bila u podzemnoj željeznici u Njemačkoj sa Sofijom, koja je tada imala dvije i pol godine, nepoznata žena ponudila joj je slatkiš. Zaske je pokušala što diskretnije odmjeriti bombon, a Sofia ga je odmah zgnječila. Roditelji u Njemačkoj uče svoju djecu da nikada ne idu kući sa strancem, ali daleko manje se boje slatkiša koje stranac nudi.

Ranije razgovaraju o reprodukciji

Zaske kaže da je normalno da djeca u Njemačkoj već sa sedam godina nauče odakle dolaze bebe. Iako ne previše detaljan i formuliran tako da se dijete ne osjeća pretrpano informacijama.

Neki roditelji s ovih prostora taj razgovor odgađaju koliko mogu, a mnoga djeca to jednostavno sama saznaju.

Djeca koriste prave noževe od malih nogu

Mališani u Njemačkoj svoje voće režu pravim noževima već s četiri godine, uz nadzor, naravno.

“Uključivanje djeteta u kuhanje i davanje nekih odgovornosti izvrstan je način da ga upoznate s poslom”, kaže Zaske.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.