Jedemo li zdravo, odnosno, koliko Hrvata za doručak, najvažniji obrok u danu, konzumira žitarice? Odgovore na ta pitanja dalo je istraživanje koje su proveli magazin "Ja TRGOVAC" i agencija "Hendal" tijekom studenoga 2017. godine na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina.
Tijekom istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja, uz metodu slučajnog odabira kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva, pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika. Više od trećine hrvatskih građana (34%) navodi da ne doručkuje redovito. Tek oko šestine (15,6%) navodi da redovito doručkuje, a njih 29,8% na to pitanje odgovara "kako kada".
Kad ih se pita koju hranu najčešće konzumiraju za doručak, najveći broj ispitanika navodi da za doručak konzumira kruh s namazom – njih 30,4%, dok 22,2% ispitanika za doručak najčešće konzumira peciva, a njih 16,1% žitarice. Manje od desetine ispitanika navodi da za doručak konzumira jaja (9,9%) ili mesne nareske (9,1%).
Najčešće piće za doručak je kava koju pije više od polovice ispitanika (52,4%). Znatno manji broj ispitanika za doručak konzumira mlijeko (18,9%) ili čaj (17,5%). Manji broj ispitanika navodi da za doručak konzumira tekući jogurt (7,6%) ili sok od naranče (3,6%).
Većina osoba koje doručkuju navode da su bar nekada jele žitarice za doručak (84,5%), dok manji broj (15,5%) navodi da nisu nikada konzumirali ovu kategoriju proizvoda. Među konzumentima žitarica za doručak, njih 13,6% navodi da ove proizvode jedu svakodnevno.
Nešto više od trećine (35,6%) ističe pak da ih konzumiraju barem jednom tjedno, a 21,2% njih barem jednom mjesečno. Nešto manje od trećine osoba koje su nekad jele žitarice za doručak navodi da ih rijetko konzumiraju (29,5%).