Ako volite slatke poslastice, ovi keksići s čokoladom i lješnjacima savršen su izbor za vas! Hrskavi izvana, a mekani i puni okusa iznutra, ovi kolačići brzo će postati vaši omiljeni. Priprema je jednostavna i brza, a sastojke vjerojatno već imate u kuhinji. Slijedite naš recept i uživajte u domaćim kolačićima koji će oduševiti cijelu obitelj.
Sastojci:
- 1 jaje
- 60 g smeđeg šećera
- 50 g bijelog šećera
- 80 g omekšalog maslaca na sobnoj temperaturi
- 2 žličice arome vanilije
- 190 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/3 žličice soli
- 100 g tamne čokolade (može i bijela)
- 100 g prženih lješnjaka (zamjena: dodatna čokolada ili bilo koji drugi orašasti plodovi)
Priprema:
- U zdjeli izmiksajte jaje, smeđi i bijeli šećer te maslac na najvećoj brzini nekoliko minuta dok smjesa ne postane kremasta.
- Dodajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
- Miksajte na najnižoj brzini samo dok se sastojci ne sjedine.
- Umiješajte nasjeckanu čokoladu i nasjeckane pržene lješnjake.
- Ako želite, možete koristiti samo 200 g čokolade ili kombinirati s drugim orašastim plodovima, sve dok ukupna količina iznosi 200 g.
- Oblikujte jednake kuglice (po 50 g svaka) i stavite ih u hladnjak na najmanje 1 sat.
- Za najbolje rezultate, ostavite ih u hladnjaku i duže, čak i preko noći.
- Ovo je obavezno kako bi se kolačići stvrdnuli i zadržali oblik tijekom pečenja.
- Posložite kuglice na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući dovoljno razmaka između njih.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 12 minuta (vrijeme pečenja može varirati ovisno o jačini vaše pećnice).
- Nakon pečenja, ostavite kolačiće da se malo ohlade i stvrdnu, a zatim uživajte u njima!