Odvjetnik tvrdi

Karadžić bez razloga odvezen u bolnicu

Karadžić bez razloga odvezen u bolnicu
09.10.2024.
u 08:54
Pogledaj originalni članak

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i drugih ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, iz zatvorske ćelije je odvezen u bolnicu, gdje je bez ikakvog pojašnjenja zadržan sedam sati, tvrdi njegov odvjetnik Goran Petronijević.

Petronijević je potvrdio za Detektor da je Karadžić u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima, bez ikakvog pojašnjenja, odvezen u bolnicu.

- Ja se nisam još s njim čuo, očekujem ako bude mogao da mi se javi, da vidim što i kako. Ja ću obavijestiti Mehanizam o tim događajima jer to nešto ne ide na dobro. On je tamo na izdržavanju kazne, njemu pripadaju sva prava koja pripadaju osobama koje su lišeni slobode i koji su na izdržavanju kazne. Prema tome, ona se permanentno krše - kazao je Petronijević.

Prema njegovom mišljenju, Velika Britanija nema uvjete koji su predviđeni međunarodnim standardima za izdržavanje osoba koja su osuđena pred međunarodnim sudom.

- Njihovi uvjeti, pogotovo taj zatvor, su jako loši i oni ni po čemu ne odgovaraju međunarodnim standardima, a njihova je obveza da te standarde ispune da bi mogli dobiti jednu vrstu licencije za izdržavanje tih osoba koje su osuđene pred međunarodnim sudom - kazao je Petronijević.

Karadžića je u ožujku 2019. godine Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) osudio na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, teroriziranja stanovništva Sarajeva tijekom opsade grada i držanja pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih naroda kao taoce.

Petronijević je naveo da je Karadžić odvezen u bolnicu bez mogućnosti da se javi svojoj obitelji.

- Nije imao nikakav problem u tom pravcu, on nije tražio to osobno, jer u navratima kad je on tražio da ga hospitaliziraaju, da ga pregledaju, oni to nisu činili. Sad su na svoju ruku odvezli ga, držali ga sedam sati u nekakvoj prostoriji – bez hrane, vode, mogućnosti da toalet koristi, na silu mu vadili krv i vratili ga oko ponoći u njegovu ćeliju, uz obrazloženje da neće dobiti nikakve nalaze - kazao je Petronijević.

Detektor do trenutka objave teksta u utorak nije zaprimio odgovor od MMKS-a, koji nema praksu komentirati zdravstveno stanje osuđenih.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DE
debelacija
10:13 09.10.2024.

Kakva prava tražiš u doživotnom zatvoru! Imaš ih i previše! Imaš pravo besplatno udisati zrak, imaš pravo razmišljati, pisati i govoriti, dobivaš hranu i stan badava (prema zaslugama!), ne plaćaš režije..... šuti i razmišljaj o svojim zlodjelima koje si izvršio nad nevinima narodima devedesetih godina! Šuti i truni u svojoj zloći i sotonizmu! Neka ti boravak u tim odajama bude što dulji i nepodnošljiviji!!!