Vlada usvojila nacrt zakona

Katastar i zemljišna knjiga povjeravaju se na vođenje jednom organu

Katastar i zemljišna knjiga povjeravaju se na vođenje jednom organu
03.01.2016.
u 07:00
Novim zakonom se privatnom sektoru daje više prostora pri izvođenju poslova izmjere i katastra nekretnina
Pogledaj originalni članak

Vlada FBiH utvrdila je nacrt zakona o premjeru i registraciji nekretnina kojim su regulirani upravni i stručni poslovi koji se odnose na premjer FBiH, registraciju nekretnina, osnovne geodetske radove, topografsko-kartografsku djelatnost, registar prostornih jedinica, procjenu vrijednosti nekretnina, katastar vodova, adresni registar, infrastrukturu prostornih podataka Federacije i geodetske radove u inženjersko-tehničkim oblastima, navodi se u priopćenju o radu 35. sjednice Vlade FBiH.

Važne reforme

Razlog za njegovo donošenje je u potrebi reforme sektora stvarnih prava, koja je nužna zbog tranzicije vlasništva i uvjet je za reguliranje stvarno-pravnih odnosa u okolnostima tržišne ekonomije te je kao takva odavno trebala biti završena. Predloženim zakonom katastar i zemljišna knjiga povjeravaju se na vođenje jednom organu, vode se u jedinstvenoj bazi podataka i zadržavaju sve dosadašnje osnovne odrednice kad su u pitanju sadržaj i procedure vođenja.

Ovakvo rješenje predstavlja dobru osnovu za tranziciju u novu organizacijsku shemu. Nacrtom zakona su uređeni i područje katastra vodova i prvi put u Federaciji područja kartografsko-topografske djelatnosti, registra prostornih jedinica i adresnog registra, procjene vrijednosti nekretnina te posebno važno područje infrastrukture prostornih podataka koje je usklađeno s INSPIRE direktivom Europske komisije. Uređenje ovih područja predstavlja značajan iskorak u zakonodavnom okviru Federacije.

Smanjenje uprave

Novim zakonom se privatnom sektoru daje više prostora pri izvođenju poslova izmjere i katastra nekretnina. Ovo je posebno bitno s gledišta smanjenja državne uprave, a u konkretnom slučaju i zbog mogućnosti da se državna uprava u ovoj oblasti više posveti svojoj osnovnoj zadaći, održavanju i razvoju sustava izmjere, katastra nekretnina i zemljišnih knjiga.

Donošenjem zakona bit će stvoren moderan i kvalitetan okvir za razvoj zemljišne administracije usklađen s europskim standardima. Obzirom na njegovu važnost, nacrt će biti upućen u javnu raspravu.*

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.