"KRIVA" UKRAJINA

Kava i čokolada, ali i voće, za građane BiH postaju luksuz. Cijene lete u nebo

Foto: Shutterstock
Kava i čokolada, ali i voće, za građane BiH postaju luksuz. Cijene lete u nebo
07.10.2024.
u 12:20
Od razdoblja prije izbijanja rusko-ukrajinske krize, koja je i na našim prostorima dovela do velikih cjenovnih potresa, kilogram mljevene kave poskupio je za više od 6 KM ili za gotovo 50 posto
Pogledaj originalni članak

U BiH su konstantno na snazi poskupljenja gotovo svih prehrambenih i neprehrambenih namirnica, a cijene nekih su u relativno kratkom razdoblju eksplodirale, piše Večernji list BiH. Čokolada od 80 grama koja je nekada koštala 1,80 KM postala je prošlost. Za nju je danas, ovisno o kojem proizvođaču i sastavu je riječ, potrebno izdvojiti od 2,40 KM do 3,60 KM. Dakle, i 100% više. Cijene čokolada u BiH iznimno su skočile. Izgleda gotovo nevjerojatno da se za čokoladu s rižom od 220 grama treba izdvojiti 9,10 KM. I obična mliječna čokolada iste gramaže košta 9,10 KM. Sve su prilike da čokolada, ali i kava postaju luksuz.

Drastična poskupljenja

Od razdoblja prije izbijanja rusko-ukrajinske krize, koja je i na našim prostorima dovela do velikih cjenovnih potresa, kilogram mljevene kave poskupio je za više od 6 KM ili za gotovo 50 posto. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, kilogram mljevene kave u kolovozu 2021. u prosjeku je koštao 12,96 KM, a u istom mjesecu ove godine 19,35 KM. Povećane su i cijene kave u kafićima i restoranima. Tako je prije tri godine šalica kave u restoranima prosječno koštala 1,44 KM, dok ove godine njezina prosječna cijena u RS-u iznosi 2,15 KM. I ovdje je riječ je o poskupljenju od 50 posto za samo tri godine. – Za cijene u kafićima i restoranima manje-više; u njih ionako rijetko idem jer to je za mnoge veliki luksuz. Mnogo je veći problem to što su cijene kave u trgovinama eksplodirale. Jučer odem u nabavu, pola kilograma 10,50 KM. To je stvarno puno. Znam da je kava uvijek tretirana kao luksuz, ali je ona nešto bez čega mnogi građani, jednostavno, ne mogu započeti dan. Nisam ponijela dovoljno novca pa sam kupila 200 grama koje sam platila 4,30 KM, što me nepovoljnije izašlo nego da sam kupila pola kilograma – kaže Milica iz Banje Luke. Nezadovoljni su i ljubitelji dobre kapljice s obzirom na činjenicu da je u spomenutom razdoblju značajno otišla i cijena rakije. Službena statistika pokazuje da je u kolovozu 2021. litra šljivovice koštala 18,50, dok je trenutačno njezina prosječna cijena 22 KM. Prosječna cijena litre piva u ovom razdoblju otišla je s 2,60 na 3,20 KM, a cijena piva u kafićima i restoranima s 2,42 na 3,04 KM.

Bh. proizvođači čokolade

Vratimo se na čokoladu s početka teksta. Naime, u susjednoj Hrvatskoj Kandi čokolada s rižom od 300 grama košta nevjerojatnih 8,99 eura, dok je prošle godine ta ista čokolada bila dostupna za oko tri eura. Kako će se tržište čokolade kada je riječ o domaćim brendovima ponašati u idućim mjesecima, objasnio je Ethem Numić, potpredsjednik za strateški marketing i razvoj u AS Holdingu, pod čijim okriljem su neki od najpoznatijih čokoladnih proizvoda, poput prestižnog premium brenda Mak Zara, kao i čokolada s potpisom Vispaka. Numić za Forbes BiH ističe da se cijena kakaovca donekle stabilizirala posljednjih mjeseci, nakon pada u svibnju. - Do kraja godine ne očekujemo daljnje povećanje cijena sirovine - navodi i dodaje da su neki konkurentski brendovi pribjegli smanjenju gramaže ili izmjenama recepture kako bi prikrili poskupljenja, dok oni ostaju dosljedni u zadržavanju kvalitete i pakiranja. - Zadržali smo kvalitetu i gramažu pakiranja i već imali povećanje cijena nekih proizvoda, što nam je omogućilo stabilnost poslovanja. Ne planiramo poskupljenja proizvoda do kraja godine - ističe Numić. Cijene kakaovca su, kaže, rasle gotovo do kraja prve polovine ove godine, a taj rast je bio ekstreman. Povećana potražnja za kakaovcem tijekom prošle i ove godine, kao i činjenica da je biznis s kakaovcem, koji vodi nekoliko velikih svjetskih tvrtki, prema afričkim proizvođačima bio podcijenjen i slabo plaćen, doveli su do toga da proizvođači podignu proizvodne cijene. - To je bilo i za očekivati. Te se cijene vjerojatno neće više vraćati na nisku razinu koja je bila sredinom 2023. godine - predviđa on i dodaje da je za konditorske tvrtke najveći izazov imati stabilne dogovorene količine kakaova zrna i njegovu kvalitetu uz izbalansiranu cijenu. - Veliki proizvođači čokolade investiraju u nove plantaže kakaovca u Južnoj Americi, čime bi se za nekoliko godina još više moglo stabilizirati tržište kakaovca -zaključuje Numić. I cijene citrusa u trgovinama u BiH su jako visoke, pa tako kilogram limuna košta i do 8,50 KM, što je, može se slobodno reći, previsoko za džep prosječnog stanovnika u BiH te će mali broj građana moći sebi priuštiti kupiti ovo voće.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.