Miris svježe pečenih kifla koji se proteže kućom, idealan je jutarnji scenarij. Kako bi se on dogodio u vašem domu, Dnevno.hr donosi recept.
Sastojci:
1 kg brašna
500 ml vode
kocka svježeg kvasca
3 žlice pune šećera
1 žlica soli
100 ml ulja
Premaz:
majoneza
sezam, kim, morska sol – ovisno o ukusu
Preljev:
250 g maslaca
Priprema:
U 500 ml tople vode rastopite kvasac sa žlicom šećera, brašno uspite u zdjelu, dodajte dvije žlice šećera, sol i vodu s kvascem te 100 ml ulja. Umijesite lagano da tijesto bude glatko, mekano i da se ne lijepi. Sve se radi odmah. Nema potrebe čekati da kvasac naraste. Tijesto podijelite na pet dijelova, uvaljajte malo rukom kao kobasicu pa nožem svaku izrežite na deset dijelova i od svakog dijela kreirajte mini lopticu.
Uzmite prvu lopticu, razvaljajte u oblik elipse te rukama urolajte u klipić. Lim za pečenje podmažite maslacem, poredajte kifle i ostavite ih da odstoje oko dva sata na toplom. Narasle kifle premažite majonezom, pospite posipom po želji. Pecite na 220 stupnjeva, dok ne porumene, pečene prelijte otopljenim maslacem.