RECEPT DANA

Knedle sa šljivama, šećerom i cimetom

Knedle sa šljivama, šećerom i cimetom
22.08.2024.
u 12:26
Ovo je klasik koji obožavamo -knedle sa šljivama, šećerom i cimetom kakve su radile naše bake, a i mi im se rado vraćamo
Pogledaj originalni članak

Knedle sa šljivama su prava asocijacija na bakinu kuhinju, vraćaju nam poznate mirise i okuse djetinjstva. Sočna i slatka knedla jedno je od onih jela koje možemo jesti kao glavno jelo ili kao desert. 

Šljive, mješavina šećera i cimeta glavni su sastojci nadjeva koji se skriva u neodoljivoj, slasnoj i mekoj kuglici od krumpirovog tijesta. 

TIJESTO SASTOJCI 

maslac 1 žlica 
jaje 2 kom 
krumpir 800 g 
brašno 300 g 

NADJEV SASTOJCI 

suncokretovo ulje 4 žlica 
krušne mrvice 100 g 
šljive 500 g 
šećer 
cimet 

POSTUPAK 

Krumpir oguli i skuhaj u blago posoljenoj vodi. Ocijedi ga i dobro izgnječi, dodaj maslac i promiješaj, pusti da se lagano ohladi.

Kada se krumpir lagano ohladio dodaj mu jaja, promiješaj i postepeno dodaj brašno. 

Smjesu premjesti na stol i mijesi dok ne dobiješ glatko tijesto. 

Šljive operi, izvadi im koštice i pospi ih s unutrašnje strane s malo šećera i cimeta u prahu. 

Površinu pospi brašnom, tijesto razvaljaj na debljinu 1 cm i izreži na veće kvadrate (da možeš zamotati šljivu u njih). 

Zamotaj šljivu u tijesto oblikujući okruglice. U prokuhalu vodu ubaci okruglice i kuhaj dok ne isplivaju na površinu. 

U tavu na ugrijano ulje dodaj krušne mrvice i lagano ih poprži. Po želji u mrvice možeš dodati malo cimeta. 

Serviraj okruglice od šljiva na tanjur. Ukrasi ih prženim krušnim mrvicama i posluži.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.