Velika vijećnica Skupštine Osječko-baranjske županije

Knjiga "Svjedok jednog vremena" Ile Vrljića koja svjedoči o Mostaru u Domovinskom ratu predstavljena u Osijeku

20.09.2024.
u 10:11
Knjiga "Svjedok jednog vremena" autora Ile Vrljića obuhvaća razdoblje od 1991. do 1995., ne uključujući prva dva poglavlja koja ukratko govore o cimskom kraju i Vrljićevoj obitelji te o društveno-političkim i gospodarskim prilikama u Cimu, Mostaru i Hercegovini prije i poslije prvih višestranačkih demokratskih izbora 1990.
Pogledaj originalni članak

Ilija Ile Vrljić, general-bojnik u mirovini, bio je svjedokom jednog vremena. Takav naslov nosi i njegova knjiga, čije se predstavljanje održalo u četvrtak, 19. rujna u 18 sati u Osijeku (Velika vijećnica Skupštine Osječko-baranjske županije).

U nazočnosti velikog broja onih koji su željeli saznati nešto više o zbivanjima u Mostaru i Hercegovini u Domovinskom ratu, promotori su govorili o knjizi koja svojim naslovom najbolje opisuje cjelokupan sadržaj, a u kojoj je fokus na svjedočanstvu jednog vremena, onog teškog ratnog.

Organizator ovog događaja bila je Osječko-baranjska županija, a sudionici predstavljanja uz samog autora general-bojnika u mirovini Ilu Vrljića bili su i general Tihomir Blaškić, prof. dr. sc. Mate Buntić, prof. dr. sc Miljenko Brekalo.

Mnoštvo dokumenata

Knjiga "Svjedok jednog vremena" autora Ile Vrljića obuhvaća razdoblje od 1991. do 1995., ne uključujući prva dva poglavlja koja ukratko govore o cimskom kraju i Vrljićevoj obitelji te o društveno-političkim i gospodarskim prilikama u Cimu, Mostaru i Hercegovini prije i poslije prvih višestranačkih demokratskih izbora 1990. Iznesene tvrdnje u ovoj knjizi potkrijepljene su mnoštvom dokumenata nastalih na temelju vojnoga djelovanja. Fotografije i medijski napisi čine ovo svjedočanstvo još vjerodostojnijim.

Polazna točka u Vrljićevoj knjizi je osnutak Treće cimske bojne, kao i Vrljićevo imenovanje njezinim zapovjednikom. Bojna je branila Cim i Mostar od tzv. rezervista JNA, potom sudjelovala u Lipanjskim zorama (Operacija Čagalj) ili u oslobađanju doline Neretve i grada Mostara, sudjelovala u bitkama u Podveležju u lipnju i srpnju 1992. Zatim dolazi do preustroja HVO-a i Vrljićeve nove uloge u Drugoj brigadi. Cimska Treća bojna, unatoč gubitcima, ustrajala je i sudjelovala i u operacijama koje su vodile do pobjedničke Oluje.

Potrebna svjedočanstva

''Nakon Domovinskog rata 20-ak godina sam se pripremao i procijenio sam, u dogovoru sa svojim prijateljima, da je vrijeme da ova knjiga ugleda svjetlo dana. U Mostaru je predstavljena 19. rujna prošle godine, a u Osijeku večeras, baš na godišnjicu 'događanja naroda' u Mostaru, kao putokaz i opomena mladima. A nismo se posebno dogovarali za datum" - istaknuo je general Ilija Vrljić.

Uz sudionike predstavljanja knjige, okupljene je na predstavljanju pozdravio obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana Mato Lukić. 

"Svi mi, koji smo sudjelovali u stvaranju hrvatske države, znamo tu priču iz svoje perspektive. Ovakva svjedočanstva potrebna su i za generacije koje dolaze da bi se znalo kako smo se branili i tko nas je i zašto napao" -poručio je, među ostalim, Mato Lukić.  


 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.