Pranje ruku je najvažniji način sprečavanja širenja infekcije, no postavlja se pitanje kakva je sapun najbolje koristiti?
Antibakterijski ili običan sapun?
Antibakterijski sapuni nisu ništa efikasniji od kombinacije običnog sapuna i vode pri uništavanju virusa i bakterija, piše Ordinacija.hr. Ne postoje dokazi da antibakterijski sapun temeljitije čisti od običnog sapuna, bilo kod kuće ili na javnim mjestima. Prema tome, običan sapun se treba koristiti u domu, javnim mjestima i poslovnom okruženju, osim ako drugo nije savjetovao vaš liječnik.
Potiču li antibakterijski sapunu rezistenciju na antibiotike?
Ne postoje dokazi da ova vrsta sapuna uzrokuje rezistenciju na antibiotike, ali neki znanstvenici vjeruju da može pridonijeti razvoju mikroba otpornih na antibiotike.
Običan sapun
- Preporuča se za korištenje na svim mjestima, osim u bolnicama i domovima zdravlja
- Lako je dostupan
- Nije toliko skup kao antibakterijski
- Detaljno pranje ruku je najvažnija stavka dobre higijene.
Tekući sapun ili tvrdi sapun?
Tekući sapun
- Generalno se savjetuje korištenje ovog sapuna za pranje ruku
- Tekući sapun se lako koristi i neće omogućiti prijenos virusa s jedne osobe na drugu
- Većina tekućih sapuna u sebi sadrži i nešto za hidrataciju pa nakon pranja takvim sapunom ruke neće ostati suhe
Sapun u kamenu
- Na ovom sapunu mogu se nalaziti virusi i lako se prenose s osobe na osobu
- Smije se koristiti u kućanstvu ako nitko nema kožne infekcije
- Ne bi se trebao koristiti na javim mjestima
Gel za dezinfekciju je dobar izbor
- Ako vam sapun i voda nisu dostupni, onda ruke možete očistiti gelom ili dezinfekcijskim maramicama
- Osoblje u restoranima, školama i trgovinama mora prvo oprati ruke sapunom pa tek onda dezinfekcijskim maramicama ili gelom
Što vam je potrebno za pripremu gela za dezinfekciju ruku?
- posuda i žlica
- lijevak
- posuda s pumpicom
Za gel:
- 150 ml 99 postotnog alkohola
- 75 ml gela aloa vera
Po želji dodati par kapi esencijalnog ulja
Priprema
Ništa ne može biti jednostavnije – miješajti u posudi sastojke te ih kroz lijevak pretočite u posudu koju ćete koristiti.