Ovaj ukusni kolač ne sadrži dodane šećere i masnoće, a svejedno je ukusan, jednostavan za pripremu i ne sadrži gluten, piše missZDRAVA.
Sastojci:
250 g datulja
2 male ili 1 velika banana
100 g pekan oraha ili običnih, od toga 85 g grubo nasjeckaj, a ostatak sačuvaj
200 g grožđica
200 grama nekog drug suhog voća po želji (sitno ga isjeckaj ako je krupnije)
100 g fine palente
100 g palente
2 žlice pomiješanih začina: cimet, đumbir u prahu, klinčići i još neke ako želiš
2 žlice praška za pecivo
3 žlice ruma za kolače
2 bjelanjka nekoliko banana
za ukras ako želiš šećer.
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva C. Obloži kalup za kruh s papirom za pečenje.
Datulje stavi u malu tavu s 200 ml kipuće vode i pirjaj 5 minuta. Prokuhaj dobivenu tekućinu, a datulje stavi u procesor za hranu. Dodaj banane i 100 ml tekućine od datulja i pulsiraj dok ne dobiješ glatku smjesu.
U zdjeli pomiješaj orašaste plodove, suho voće, palentu, začine i prašak za pecivo, zatim dodaj pire od datulja i rum i miješaj dok se ne sjedine.
Bjelanjke umuti mikserom i dodaj u smjesu za kolač. Na vrh stavi šećer i ostatak orašastih plodova.
Pecite sat vremena dok kolač ne postane smeđ i hrskav a čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista.
Ohladi u potpunosti prije rezanja na kriške.