Kolač od jagoda i limuna koji ćete obožavati: evo kako ga pripremiti

Foto: Gurmanka
Kolač od jagoda i limuna koji ćete obožavati: evo kako ga pripremiti
26.05.2023.
u 19:09
Pogledaj originalni članak

Jagode su preuzele društvene mreže, a fotografije slastica pripremljene upravo s jagodama iskaču na sve strane – ne čudi stoga da ni mi nismo mogli odoljeti pa vam danas donosimo recept za kolač od jagoda i limuna koji je s nama podijelila Lidija Osmak s bloga Gurmanka, piše slatkopedija.hr

 

Sastojci

Džem od jagoda

450 g jagoda

70 g šećera

3 žlice limunovog soka

 

Biskvit

8 jaja

200 g šećera

1 žlica arome vanilije

125 g glatkog brašna

½ vrećice praška za pecivo

prstohvat soli

naribana korica limuna

 

Krema

500 g mascarponea

90 g šećera u prahu

1 žlica arome vanilije

naribana korica jednog limuna

400 ml slatkog vrhnja

I još (za dekoraciju)

šlag

svježe jagode

šećer u prahu

 

Priprema

Džem od jagoda

Bilo bi dobro ako ga možete napraviti dan ranije da se ohladi i dobro stisne.

Jagode, šećer i sok od limuna stavite kuhati nekih 20 minuta dok voće ne omekša, usitnite ga štapnim mikserom i ostavite da se ohladi i stisne.

 

Biskvit

Dva lima od pećnice obložite papirom za pečenje i malo ga premažite uljem da kasnije možete lakše odvojiti biskvit od papira.

Pećnicu ugrijte na 190°C.

Odvojite bjelanjke i dobro ih izradite mikserom te pri kraju dodajte 50 g šećera i miksajte dok ne dobijete snijeg čvrstih vrhova.

Žumanjcima dodajte preostalih 150 g šećera i miksajte ih desetak minuta dok smjesa ne posvijetli i postane pjenasta.

Na kraju dodajte ostale sastojke za biskvit i još sve skupa lagano miksajte.

Bjelanjke umiješajte ručno i lagano na kraju te pažljivo smjesu podijelite ravnomjerno u dva lima za pečenje koje ste prethodno pripremili.

Biskvite pecite oko 10 minuta ovisno o jačini vaše pećnice. Zatim ih odvojite od papira za pečenje, posipajte šećerom u prahu da se ne zalijepe za podlogu i preokrenite te ostavite da se dobro ohlade.

 

Krema

Mikserom izradite mascarpone, šećer, limun i vaniliju te u smjesu ulijte tekuće slatko vrhnje i miksajte dok ne dobijete kremu čvrstih vrhova.

 

Slaganje

Oba biskvita prerežite na pola po kratkoj strani tako da dobijete 4 komada veličine cca. 20 x 30 cm.

Na ukrasni pladanj stavite jedan biskvit te ga premažite ⅓ džema od jagoda pa na njega nanesite ⅓ kreme. Naizmjence slažite kolač i završite ga korom biskvita.

Kolač ostavite da se dobro ohladi, narežite po želji i ukrasite tučenim slatkim vrhnjem i mirisnim jagodama.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.