Kolač od limuna i borovnica odlična je slastica za radni tjedan jer ćete potrošiti samo desetak minuta na pripremu. Ostatak će posla odraditi pećnica, a za to vrijeme vi se možete odmoriti i ili tražiti ideju za novi kolač.
Ako ga ne pojedete odmah, možete ga staviti u posudu s poklopcem i čuvati u hladnjaku par dana. Naravno, možete ga i zamrznuti te izvaditi po potrebi u roku od tri mjeseca. Ovaj kolač od limuna i borovnice je odličan izbor kada želite nešto voćno i osvježavajuće, piše Elegant.hr.
Sigurni smo da će kolač oduševiti vašu obitelj i prijatelje te da će svi htjeti krišku više. Ovaj lagani, sočni i jednostavni kolač od limuna i borovnice zasigurno će vas oduševiti.
Sastojci
1/2 šalice mlijeka
1 žlica naribane korice limuna
2 žlice svježeg limunovog soka
2 šalice glatkog brašna + 1 žličica brašna
1/4 žličice sode bikarbone
1/4 žličice soli
1 šalica borovnica (ako koristite smrznute borovnice, nemojte ih odmrzavati)
120g omekšanog maslaca
1 šalica šećera
2 velika jaja
3/4 šalice šećera
1/4 žličice limunove korice
2 žlice svježeg limunovog soka
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Nauljite i pobrašnite posudu srednje veličine. U maloj zdjeli umutite mlijeko, koricu limuna i limunov sok. Neka sjedne barem 10 minuta dok nastavljate s receptom. (Zgrušati će se, to je u redu.)
U srednjoj zdjeli umutite brašno, sodu bikarbonu i sol. U malu posudu stavite borovnice s preostalom žličicom brašna. Ostavite oboje na stranu. U novu zdjelu smiksajte maslac i šećer srednje brzine dok ne postanu lagani i pahuljasti, 2 do 3 minute. Dodajte jedno po jedno jaje, dobro miksajući nakon svakog dodavanja. Mikserom na maloj brzini istucite trećinu smjese brašna, a zatim polovicu smjese mlijeka.
Istucite još trećinu smjese brašna, zatim preostalu smjesu mlijeka, a zatim preostalu smjesu brašna. U tijesto dodajte pobrašnjene borovnice i lagano promiješajte dok se ne sjedine. Pecite 50 do 60 minuta, dok kolač ne porumeni i čačkalica ne izađe čista. Ostavite da se kolač potpuno ohladi.
Za glazuru pomiješajte šećer, limunovu koricu i limunov sok. Dodajte još šećera ili limunovog soka koliko je potrebno da napravite gustu, ali tekuću glazuru (trebala bi biti malo gušća nego što mislite, o konzistenciji melase ili meda). Žlicom stavite glazuru na vrh torte, puštajući je da kaplje po stranama. Ostavite da se glazura stvrdne 10 do 15 minuta prije posluživanja.