Ako ste ljubitelj cheesecakea i jagoda, ovo je recept za vas!
Ovaj kremasti kolač je odličan desert za obiteljski ručak ili za veliko društvo. Evo kako desert pripremiti...
Potrebni sastojci:
- 150 g graham keksa, izmrvljenih
- 50 g šećera
- žličica cimeta u prahu
- 75 g maslaca, otopljenog
- 280 g jagoda, narezanih na ploške (mogu biti i smrznute jagode)
- 1 žlica škroba
- 300 g kremastog sira
- 1 manja konzerva kondenziranog mlijeka
- 50 ml soka limuna
- ½ žličica ekstrakta vanilije
- 3 jaja
- 1 žlica vode
Priprema:
- Izmrvite kekse, dodajte šećer, cimet i maslac te pomiješajte rukama i dobro utisnite na podlogu za pečenje. Ostavite u hladnjaku 30 minuta.
- Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva.
- Jagode stavite u blender i dodajte škrob. Napravite pire od njih i prebacite na tavu. Pustite neka se nekoliko minuta kuha na jakoj vatri. 1/3 ovog umaka stavite sastane i ostavite da se hladi. Ostatak umaka stavite u hladnjak, posuda mora biti zatvorena.
- Istucite sir mikserom, polako dodajte kondenzirano mlijeko. Dodajte limun i vaniliju te jaje. Sve se mora dobro povezati.
- ½ smjese sa sirom stavite na pripremljenu podlogu te uzmite par žlica od 1/3 umaka kojeg ste izdvojili i prelijte preko sira. Sad dodajte ostatak smjese sa sirom i na to dodajte ostatak jagoda. Velikim nožem lagano prerežite kolač kako bi umak od jagode ušao u sve slojeve kolača.
- Vratite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 40 minuta. Ostavite da se hladi u otvorenoj pećnici 10 minuta.
- Nožem odvojite kolač od posude i ostavite da se hladi još sat vremena te spremite u hladnjak da se hladi tijekom noći.
- Prije posluživanja izrežite i na svaku krišku dodajte umaka od jagoda.
Dobar tek!