Kad vam se jede pita s jabukama, al da je sva kremasta naravite ovaj kolač s jabukama i kremom. Neću vam reći kako se pravi brzo i lako, al nije ni baš komplicirano samo sledite upute u nastavku i uživat ćete u pravoj domaćoj poslastici.
Meki žuti biskvit, sočni nadev od jabuka, divna vanila krema i šlag na vrhu čine ovaj kolač zaista posebnim. Pita s jabukama i krempita u jednom. Nije previše sladak tako da nećete baš lako moći da se obuzdate i ne pojedete više od par komada, piše Marinastaste.com.
Sastojci:
Za biskvit:
4 jaja
100 g šećera
100 g brašna
2 kašike ulja
Za nadev:
1.5 kg jabuka (mere se neočišćene)
5 kašika šećera
1 vanilin šećera
Za kremu:
2 pudinga od vanile
6 kašika šećera
8 dl mleka
Za šlag:
100 g šlaga u prahu
3 dl mleka
NAPOMENA: Možete ga zameniti slatkom pavlakom ako želite.
Priprema:
Biskvit:
Umutite bjelanca u čvrst slag, pa postepeno dodajte šećer muteći stalno.
Potom smanjite brzinu miksera, te dodajte žumanca, ulje i na kraju brašno.
Pripremljenu smesu rasporedite u papirom za pečenje postavljenu ili podmazanu i brašnom posutu tepsiju (moja je 25 x 35 cm).
Pecite u rerni zagrijanoj na 180 ºC oko 25 minuta, izvadite i ostavite da se biskvit ohladi.
Nadev:
- Jabuke ogulite i očistite, pa narendajte.
- Pomješajte ih sa šećerom, pa dinstajte na laganoj vatri uz povremeno mješanje dok sva tečnost koju puste ne ispari.
- Ostavite da se ohladi.
Krema:
- Prašak za puding rastvorite u malo mleka, te sipajte u preostalo prokuhano mlijeko u koje ste dodali šećer.
- Mješajte dok se smjesa ne zgusne i ponovno prokuha
- Odvojite 3 pune kašike pudinga i umješajte ih u nadjev od jabuka, pa ostavite da se obje mase sasvim ohlade.
Završni postupak:
- Na biskvit stavite nadjev od jabuka, pa poravnajte.
- Umutite šlag s hladnim mlekom, odvojite tri kašike i umješajte u vanila kremu.
- Nanesite kremu preko jabuka, a od gore ukrasite šlagom.
- Kolač rashladite, isecite na komade željene veličine i poslužite.
Uživajte, doba tek!